Ulkomaisten yritysten sijoittuminen Suomeen jo neljättä vuotta laskussa

Suomeen tulee ulkomaisia yrityksiä vähemmän kuin kertaakaan 10 vuoteen.
Kuva: Business Finland.

YK:n kauppa- ja kehitysjärjestö UNCTADin tuoreimman raportin mukaan Eurooppaan tehtyjen ulkomaisten investointien määrä laski 45 prosenttia verrattuna edellisvuoteen. Suomi ei ole täysin välttynyt investointimäärien laskulta, mutta pudotus on merkittävästi pienempi kuin monessa muussa Euroopan maassa.

Invest in Finlandin seurannan mukaan uusia ulkomaisia yrityksiä sijoittui Suomeen vuonna 2024 yhteensä 231 kappaletta. Laskua edellisvuoteen oli noin kuusi prosenttia.

Lasku oli huomattava erityisesti Saksassa (-60 prosenttia), Italiassa (-35 prosenttia) ja Espanjassa (-13 prosenttia).


 
Saat jopa 20 ilmaista osaketta!
 
Avaa ja rahoita tilisi Freedom24-välittäjällä ja saat jopa 20 ilmaista osaketta, joiden arvo on jopa 800 dollaria kukin. Lue lisää artikkelistamme
 
Jokaiseen sijoitukseen liittyy riskejä.
 

Vaikka Suomen pudotus oli selvästi lievempi, se osoittaa silti investointi-ilmapiirin haasteellisuuden ja kilpailun kiristymisen vaikutukset myös täällä.

Viimeksi näin alhainen määrä Suomeen tulleita uusia ulkomaisia yrityksiä kirjattiin vuonna 2014.

Invest in Finlandin johtaja Antti Aumo kertoo, että investointien laskuun vaikuttavat useat tekijät, kuten globaalin talouden epävarmuus, korkeat korot sekä yritysten varovaisuus uusien sijoitusten suhteen.

Myös kansainvälinen kilpailu investoinneista on kiristynyt, ja monet maat ovat ottaneet käyttöön aiempaa aggressiivisempia investointikannustimia.

”Toisaalta Suomen vakaus ja kilpailukykyiset toimintaympäristötekijät auttoivat pitämään investointien määrän markkinatilanteeseen nähden hyvällä tasolla”,

Uusien investointien lisäksi Suomessa jo toimivat ulkomaisomisteiset yritykset tekivät Invest in Finlandin seurannan mukaan 130 jatkoinvestointia Suomeen vuonna 2024. Eniten jatkoinvestointeja sijoittui Cleantech-, Terveys- ja ICT-sektoreille.

Jatkoinvestoinnit kertovat luottamuksesta Suomen toimintaympäristöön. Ne osoittavat, että Suomessa jo toimivat ulkomaisomisteiset yritykset näkevät maassa pitkän aikavälin mahdollisuuksia ja kilpailukykyä.

”On rohkaisevaa nähdä, että jo Suomessa toimivat yritykset laajentavat toimintaansa, mutta myös näistä jatkoinvestoinneista käydään kova kansainvälinen kilpailu. Meidän on varmistettava, että Suomi pysyy houkuttelevana toimintaympäristönä ja että yritykset haluavat jatkaa kasvuaan täällä. Sääntelyprosessien selkeyttäminen ja nopeuttaminen on tärkeää”, Aumo selittää.

Tilaa uutiskirjeemme

Kolmesti viikossa lähetettävä uutiskirje sisältää SalkunRakentaja-sivustolla julkaistut uusimmat artikkelit.
Lisää kommentti Lisää kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Edellinen artikkeli
Bittium

Bittium hyötyy Suomen rajusta puolustusmenojen lisäyksestä

Seuraava artikkeli
EK:n hallituksen puheenjohtaja Aaro Cantell

Näin EK haluaa muuttaa osinkoverotusta