Makrotalous

Nordea: Suomen vienti huteralla pohjalla

Nordean mukaan Suomen viennin piristyminen lyhyellä aikavälillä on kahden huteran kortin varassa.

Suomen tavaraviennistä on peräti 80 prosenttia joko teollisuuden välituotteita tai investointitavaroita, pankki huomauttaa aamukatsauksessaan.

Lisäksi Suomen vienti nojaa nyt kahteen tekijään, joiden muutoksista riippuu viennin veto.

Näistä ensimmäinen on euron valuuttakurssi suhteessa dollariin. Yhdysvallat on Nordean mukaan jo noussut Suomen kolmanneksi tärkeimmäksi vientikohteeksi Saksan ja Ruotsin jälkeen, koska vienti Venäjälle on romahtanut ja vienti Kiinaan takkuaa.

”Yhdysvaltojen merkitys vientikohteena jatkaa nousuaan myös tulevaisuudessa, sillä euro ei heikkene yhtä paljon suhteessa muihin valuuttoihin. Kehittyvien maiden hidastuminen heikentää myös niiden valuuttojen arvoa, ja meille tärkeä Ruotsi huolehtii kruunun heikkenemisestä omalla setelipainollaan”, pankki toteaa.

Euron heikkenemiselle onkin vielä mahdollisuuksia, sillä Euroopan keskuspankki on käytännössä jo luvannut lisäelvytystä joulukuun kokouksessa ja Yhdysvaltojen keskuspankki Fed saattaa nostaa korkojaan joulukuussa. Kasvava korkoero euroalueen ja Yhdysvaltojen välillä loisi lisäpaineita euron heikentymiselle.

Toinen viennin kannalta merkittävä tekijä on öljyn hinta.

Nordean mukaan öljyn hinnan lasku suhteutettuna maailman öljyntuotannon määrään ja kansantalouksien kokoon on tällä hetkellä verrattavissa 1970-luvun öljykriisin aiheuttamaan hinnan nousuun. ”Tämä tukee talouskasvua öljyä tuovissa maissa, joskin vähemmän kuin 1970-luvulla, koska öljyriippuvuus on vähentynyt ja verotuksen rakenne heikentää raakaöljyn hinnan laskun välittymistä bensatankille saakka”, Nordea toteaa.

Viennin elpyminen riippuu siis euro-dollari -valuuttakurssista ja öljyn hintakehityksestä.

”Jos valuutan heikkeneminen ei toteudu tai öljyn hinnan lasku ei tue tarpeeksi vientimaidemme kysyntää, Suomen viennin käänne jää odottamaan rakennemuutosta ja kilpailukyvyn paranemista. Siis sitä että Suomi oppii tekemään niitä hevosta pienempiä (kulutus)tuotteita ja sisäinen devalvaatio toteutuu”, Nordea ennustaa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös