Markkinakommentit

Paineet euroalueen rahapolitiikan keventämiselle kasvaneet

Euroopan keskuspankin paineet rahapoliittisen elvytyksen lisäämiseksi ovat lisääntyneet.

Kuluvan viikon keskeisin tapahtuma on EKP:n kokous torstaina. Tuolloin selviää, aikooko keskuspankki keventää rahapolitiikkaa entisestään. Sijoittajille luvassa on erittäin tärkeä päivä.

Analyysitalo Inderesin mukaan jatkuvan epävarmuuden vuoksi konsensusodotukset Euroopan ja USA:n talouslukujen osalta ovat hieman laskeneet, mikä on kasvattanut jälleen myös spekulaatioita EKP:n elvytyksen lisäämisestä.

”Keskuspankin neuvosto kokoontuu tulevana torstaina päättämään rahapolitiikkansa linjasta, ja elvytystä puolustaville puheille on odotettavissa jatkoa”, Inderes toteaa Nordnetin aamukatsauksessa.

Inderes ei kuitenkaan usko, että sanat muuttuisivat teoiksi ainakaan lähiaikoina. Heikkouksistaan huolimatta euroalue on edelleen kasvun tiellä eikä nykyinen elvytysohjelma ole EKP:n viestin mukaan vielä puolivälissäkään.

Lisäksi inflaatio on edelleen kaukana keskuspankin tavoitteesta, mutta raaka-ainevetoiseen deflaatioon on euroalueen sisällä vaikea reagoida, varsinkaan kun se tuo toivottua tukea kuluttajakysyntään, Inderes arvioi.

”Näin ollen pääjohtaja Draghi tulee todennäköisesti painottamaan torstaina EKP:n valmiutta lisätoimiin, mutta sen kummempia signaaleja tuskin nähdään”, analyysitalo ennustaa.

Lisääntyneistä elvytysodotuksista huolimatta sen pitäisi riittää myös markkinoille. ”Sen sijaan huomiomme kiinnittyy keskuspankin arvioihin euroalueen talouskasvusta ja inflaatioodotuksista.”

Myös Yhdysvaltojen keskuspankin Fedin ensimmäisen koronnoston aikataulu vaikuttaa myös euroalueen rahapolitiikkaan, huomauttaa Nordea aamukatsauksessaan.

”Mikäli Fedin koronnosto viivästyy pidemmälle ensi vuoteen, tuloksena on vahvempi euro, mikä puolestaan jarruttaa euroalueen inflaatiota tuontihintojen kautta. Todennäköisesti EKP haluaa odottaa ainakin Fedin joulukuun kokoukseen asti, ennen kuin se tekee uusia politiikkatoimia”, Nordea toteaa.

Nordean mukaan yhtenä vaihtoehtona on, että osto-ohjelmaa jatketaan puolella vuodella.

”EKP:n neuvoston jäsenten kommenttien perusteella agressiivisemmatkin toimenpiteet ovat mahdollisia, mikä puhuu osto-ohjelman koon kasvattamisen puolesta. Nowotny on todennut keskuspankin olevan kaukana inflaatiotavoitteestaan. Lisäksi varapuheenjohtaja Constâncio on todennut, että EKP:n nykyisessä osto-ohjelmassa on liikkumavaraa”, pankki toteaa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös