Indikaattorit

Riskinottohalukkuus palaamassa osakemarkkinoilla

Osakemarkkinoilla on nähty viimeisen viikon aikana rekyyli ylös päin. Riskinottohalukkuus on palaamassa, josta yhtenä esimerkkinä Outokummun osakkeen 50 %:n nousu lyhyessä ajassa.

Kokonaisriski-indikaattorimme on ennustanut hyvin markkinatunnelmia. Riskit ovat pysytelleet viime vuoden syyskuusta lähtien yli nollarajan. Helmi-maaliskuussa nähtiin voimakas riski-indikaattorin lasku, mutta alkukesästä riskit kääntyivät jälleen nousuun. Riski-indikaattorin perusteella allokoiva sijoittaja olisi pitkässä juoksussa menestynyt selvästi paremmin kuin osta ja pidä -sijoittaja.

Kaikkea riski-indikaattorikaan ei pysty ennustamaan. Poliittisten riskien toteutuminen ja odotusten kasvu EKP:n lisäelvytyksestä (alkuvuonna) eivät luonnollisestikaan näy riski-indikaattorin pisteissä kuin vasta jälkikäteen.

Nyt riski-indikaattori on kääntynyt laskuun, mikä kertoo riskinottohalukkuuden palautumisesta. Riskit ovat kuitenkin selvästi yli nollarajan, joten kurssiheilunnan voidaan olettaa jatkuvan ja riskiä karttavien sijoittajien kannattaa siirtyä osakemarkkinoilla ylipainoon vasta, kun indikaattori on nollarajan alapuolella.

Lue tarkemmin riskien kehityksestä ja viimeisimmistä talousluvuista Markkinaympäristö ja riskit-osiosta.

20151006-kokonaisriskiindikaattori

Miten hyödynnän riski-indikaattoria?

  • Ole varovainen sijoittaja, kun riskit nousussa ja yli nollarajan
  • Siirry vähitellen osakkeisiin, kun riskit kääntyvät laskuun
  • Osakesijoituksissa, kun riskit normaalia korkeammalla, kannattaa suosia defensiivisiä ja matalariskisiä sijoituskohteita
  • Vastaavasti, kun riskit kääntyvät laskuun, voi harkita aggressiivisempien osakesijoitusten lisäämistä

Löydät matalariskiset osakkeet ja osakeindeksit (sekä indekseihin sopivat tehokkaat ETF:t) Osakevalintatyökalulla ja Indeksin valintatyökalulla

Työkaluilla löydät myös osinko-, laatu- ja arvokohteita.

Matalariskisiä osakeindeksejä

Matalariskisiä osakeindeksejä

Matalariskisiä Suomi-osakkeita

Matalariskisiä osakkeita

Artikkeli on julkaistu alun perin Sijoittaja.fi-sivustolla 8.10.2015.

 

Kommentoi
Ylös
>