Yritysuutiset

Outokumpu rypee vaikeuksissa

Nordean mukaan Outokummun kolmas neljännes oli täynnä vaikeuksia, ja operatiivinen liiketulos jäi selvästi odotuksista.

Heikko tulos tuli yllätyksenä siitäkin huolimatta, että yhtiö varoitti jo syyskuussa vaikeasta neljänneksestä tulosvaroituksen muodossa, Nordea toteaa markkinakommenteissaan.

Outokummun operatiivinen liikevoitto jäi kolmannella vuosineljänneksellä lopulta -67 miljoonaan euroon analyytikoiden odotettua 43 miljoonan euron liiketappiota.

Outokumpu odottaa myös vuoden viimeisen neljänneksen olevan tappiollinen, sillä tukkurien odotetaan yhä pienentävän varastojaan matalan nikkelin hinnan johdosta ja tuontiteräksen odotetaan yhä aiheuttavan painetta Euroopassa ja Yhdysvalloissa.

Outokumpu arvioi ruostumattoman teräksen vaisun markkinatilanteen jatkuvan loppuvuonna.

Näin yhtiön tilannetta kommentoi Reinhard Florey, Outokummun talousjohtaja ja väliaikainen toimitusjohtaja:

”Ruostumattoman teräksen markkinat olivat kolmannella neljänneksellä hyvin vaikeat. Kausiluonteisesti vaisua neljännestä heikensi entisestään erittäin matala nikkelin hinta. Nikkelin hinta oli elokuussa lähellä alinta tasoaan kuuteen vuoteen ja oli noin 9 500 dollaria tonnilta, ja sen jälkeenkin hinta tonnilta on pysytellyt noin 10 000 dollarin tuntumassa. Tämän vuoksi tukkuriasiakkaiden kysyntä oli heikkoa ja varastojen purku jatkui, vaikka ruostumattoman teräksen kysyntä loppukäyttäjien keskuudessa pysyikin hyvänä sekä Euroopassa että Amerikassa. Varastojen purku näyttäisi jatkuvan loppuvuonna, mutta uskomme vahvan loppukäyttäjäkysynnän kääntävän lopulta myös tukkuriasiakkaiden kysynnän kasvuun.”

Yhtiön tuloskehitys oli pettymys toimitusjohtajallekin.

Floreyn mukaan Outokummun kolmannen neljänneksen operatiivinen tulos oli selkeä pettymys. ”Heikosta markkinasta ja matalista toimitusmääristä johtuen Coil EMEA jäi tavoitteistaan. Coil Americasin tulos parani, mutta haastavassa markkinatilanteessa tappiokierteen katkaisu vie aikaa. Myöskään Quarto Platen tulos ei ole parantunut riittävän nopeasti.”

Outokummun vaikeudet ovat tietenkin heijastuneet osakkeen hintaan. Tämän vuoden maaliskuun lähes 7,7 eurosta kurssi on valahtanut alle 2,9 euron. Hinta suhteessa tasesubstanssiin on enää o,56.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös