Osakeanalyysit

Konevuokraajat Cramo ja Ramirent eri teillä

Ramirentin osakekurssin kehitys on jäänyt pahasti jälkeen kilpakumppani Cramon kehityksestä. Nordean mukaan Ramirentissa on kuitenkin nyt nousuvaraa.

Helsingin pörssin osakevuodesta on tulossa jälleen tuottoisa, sillä vuoden alusta pörssin cap-indeksin kokonaistuotto on lähes 15 prosenttia, Nordea toteaa eilisen markkinakommenteissaan.

Vanhat kotimaiset konevuokrauksen kilpakumppanit ovat erkaantuneet toisistaan niin tuloskunnon kuin markkina-arvonkin suhteen.

Konevuokraaja Cramo on pörssin keskisuurten yhtiöiden osaketuottojen tämän vuoden kärkikahinoissa, sillä osinko huomioiden osake on kiivennyt tänä vuonna peräti 56 prosenttia, pankki huomauttaa. Ramirentin tilanne on tyystin toinen, sillä sen kokonaistuotto jää osingon kanssakin alle 2 prosenttiin.

Mikä selittää näin suuren eron kilpakumppaneiden markkina-arvon kehityksessä?

”Kaksikon eroa voidaan selittää (muiden tekijöiden ohella) niin liiketoiminnan maantieteellisellä jakaumalla kuin kannattavuushankkeiden toimivuudella”, Nordea päättelee.

Pankin mukaan Cramon liikevaihdosta suurin osa tulee Ruotsista, jossa asuntomarkkinat ovat tunnetusti kovassa vauhdissa. Ramirentille Ruotsi on myös tärkeä, mutta Suomen ja Norjan merkitys on suhteessa suurempi. ”Suomessa rakentaminen on painuksissa ja Norjassakin öljyalan vaikeudet näkyvät heikompana aktiviteettina.”

Myös Ramirentin kannattavuus on kehittynyt selvästi Cramoa heikommin. Kannattavuuseroa ei voida selittää pelkästään liikevaihdon maantieteellisellä jakaumalla.

Ramirent on kuitenkin ryhtynyt tehostamistoimiin. Jos toimet purevat, saattaa Ramirentin osakekurssi lähteä uusille urille.

Yhtiön toimitusjohtaja Magnus Rosén totesi tehostamistoimista kolmannen kvartaalin osavuosikatsauksessa näin:

”Jatkamme tehokkuusohjelman toteuttamista parantaaksemme kannattavuutta ja toiminnan erinomaisuutta, vaikkakin ohjelman toteutus on kestänyt arvioitua pitempään. Tehokkuus-toimenpiteillä on saavutettu kiinteiden kulujen laskua, mutta odotettu tulosparannus ei ole toteutunut johtuen epäsuotuisista markkinaolosuhteista ja hintapaineista erityisesti Suomen ja Norjan markkinoilla sekä tehokkuustoimenpiteiden arvioitua hitaammasta etenemisestä.”

Nordean mukaan nousuvaraa Ramirentin osakkeessa onkin rutkasti, jos yhtiön tehostustoimet alkavat purra luvatulla tavalla. ”Lisäksi Ramirent näyttäytyy varsin hyvänä osinko-osakkeena yli 6,5 %:n osinkotuotollaan.”

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös