Indikaattorit

Synkkiä madonlukuja – tuotanto, kaupan myynti ja teollisuuden liikevaihto laskussa

Tilastokeskuksen tuoreet makrotaloustilastot ovat masentavaa luettavaa.

Tilastokeskuksen mukaan myynnin lasku jatkui lokakuussa kaupan toimialoilla autokauppaa lukuun ottamatta. Tukkukaupan voimakas lasku veti koko kaupan myynnin yhteensä peräti 6,5 prosentin laskuun vuodentakaiseen verrattuna.

Tukkukaupan myynti laski toimialoista voimakkaimmin, 10,3 prosenttia vuodentakaiseen verrattuna. Vähittäiskauppa laski lokakuussa puolestaan 2,6 prosenttia edellisvuodesta.

Vähittäiskaupan lasku jakaantui melko tasaisesti päivittäistavarakaupan ja tavaratalokaupan toimialoilla. Päivittäistavarakaupassa myynti laski lokakuussa 2,4 prosenttia ja tavaratalokaupassa 2,8 prosenttia vuodentakaisesta. Autokaupassa sen sijaan myynti kasvoi 0,7 prosenttia vuoden 2014 lokakuusta.

Teollisuuden liikevaihto oli puolestaan Tilastokeskuksen mukaan heinä-syyskuussa 5,3 prosenttia pienempi kuin vastaavalla ajanjaksolla vuotta aiemmin. Kotimaan myynti supistui 2,6 prosenttia ja vientiliikevaihto 7,2 prosenttia vuotta aiemmasta.

Lisäksi kausitasoitettu tuotanto laski lokakuussa 0,4 prosenttia edelliskuukaudesta. Työpäiväkorjattu tuotanto oli 1,8 prosenttia alemmalla tasolla kuin vuotta aiemmin.

Makrotilastoissa oli jotain positiivistakin.

Vaihtotase oli nimittäin ylijäämäinen vuoden 2015 kolmannella neljänneksellä viennin laskusta huolimatta. Rahoitussaamiset ja -velat supistuivat. Tiedot käyvät ilmi Tilastokeskuksen maksutase ja ulkomainen varallisuusasema -tilastosta.

Kommentoi
Ylös
>