Rahoitusteoriaa

Helsingin pörssissä tammikuu ei olekaan paras kuukausi

Jos on uskominen Taloustaito-lehden laatimaa indeksihistoriaselvitystä, on Helsingin pörssin paras tuottokuukausi ollut huhtikuu.

Sijoitusmaailmassa on pitkään tunnettu tammikuu-anomalia, eli ilmiö jonka mukaan tammikuussa tuotot ovat keskimäärin muita kuukausia parempia.

Sijoittamiseen erikoistunut vapaa toimittaja Karo Hämäläinen toteaa kuitenkin Taloustaidon blogissaan, että tammikuu ei ole ollut suinkaan se tuottavin kuukausi Helsingin pörssissä.

Hämäläisen mukaan vuosina 2001–2015 Helsingin pörssin OMX Helsinki Benchmark Cap -tuottoindeksi on noussut huhtikuissa keskimäärin 3,88 prosenttia. Toiseksi paras pörssikuukausi samalla ajanjaksolla on ollut lokakuu, jolloin tuottoa on tullut keskimäärin 2,97 prosenttia.

Veronmaksajain Keskusliiton Taloustaito laati indeksihistoriaselvityksen, jossa laskettiin kunkin tarkastelujaksolle osuneen 180 pörssikuukauden muutokset OMX Helsinki Benchmark Cap -tuottoindeksillä mitattuna. Indeksissä yhden osakkeen paino on rajattu enimmillään kymmeneen prosenttiin. Kyseinen indeksi on tuottoindeksi, joten myös osingot ja muut voitonjaot on otettu huomioon indeksiä laskettaessa.

Kehnoin kuukausi on ollut kesäkuu, jolloin kurssilaskua on kertynyt keskimäärin 2,88 prosenttia.

”Tammikuuilmiötä paremmin Helsingissä tuntuukin toimivan ohje “sell in may and go away” eli suomeksi sovellettuna: vappuna pois ja ravuilla takaisin”, Hämäläinen veistelee.

Eri kalenterikuukausien välisten systemaattisten tuottoerojen olemassaoloon on syytä suhtautua varauksellisesti. Hämäläisen mukaan viidentoista vuoden jaksolla yksi hyvä tai huono vuosi saattaa heilauttaa keskiarvoa merkittävästi.

Esimerkiksi kun Hämäläinen poisti aineistosta parhaimman ja huonoimman vuoden, nousi lokakuu parhaaksi kuukaudeksi 3,32 prosentin tuotolla. Huhtikuu oli edelleen kakkonen.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

SalkunRakentaja on vaurauden rakentajan suosittu verkkolehti. Sivusto sisältää sijoittamiseen, yrittäjyyteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

Tutustu sisältömarkinoinnin ja sisällöntuotannon ratkaisuihimme Salkkumedia Oy:n kotisivuilta.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Webhotelli: Hostingpalvelu.fi
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut lukijoille
Tilaa uutiskirje

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:

Outbound linkkien seuranta

Akateemiset

Akateemiset2

Copyright © 2020 Salkkumedia Oy

Ylös