Talouden trendit

Kansalaisaloite uhkaa jäykistää Suomen työmarkkinoita entisestään

Kansalaisaloite osa-aikatyön rajoittamiseksi uhkaa jäykistää työmarkkinoita entisestään, pelkää Kaupan liitto.

Eduskunnan käsittelyyn tulee helmikuussa kansalaisaloite, joka toteutuessaan rajoittaisi merkittävästi osa-aikatyön tarjoamista, Kaupan liitto toteaa tiedotteessaan.

Liiton mielestä kaupan alalle ja monelle muulle palvelualalle rajoituksesta seuraisi enemmän haittaa kuin hyötyä.

Operaatio Vakiduuni -ryhmän alulle paneman kansalaisaloitteen mukaan osa-aikatyötä tulisi rajoittaa niin, että työnantajan olisi tarjottava vähintään 18 tunnin työviikkoja ja nollasopimukset kiellettäisiin lailla.

Kansalaisaloitteessa halutaan puuttua niin sanottuihin nollasopimuksiin, joissa ei ole sovittu vähimmäisviikkotuntimäärää. Tuntimäärä voi vaihdella esimerkiksi nollan ja 40 tunnin välillä.

”Kaupan alalle osa-aikatyön rajoittaminen olisi kuitenkin myrkkyä, sillä se jäykistäisi työmarkkinoita edelleen”, Kaupan liitto toteaa.

Liiton mielestä esimerkiksi sellaisissa tilanteissa, joissa työnantajalla tarve palkata apua 10 tunniksi viikossa, mutta lainsäädännöllä edellytettäisiin ensisijaisesti tarjoamaan 18 tunnin sopimusta tarpeesta riippumatta, voi koko työpaikka jäädä syntymättä.

”Nollasopimusten ongelmakohtiin on puututtava muilla keinoin kuin rajoittamalla koko osa-aikatyön tarjoamista ja tekemistä. Meillä kaupan alalla on esimerkiksi olemassa niin kutsuttu puitesopimusmalli, jossa keikkatyötä voidaan tarjota ilman, että työntekijällä on vaara pudota työttömyysturvan ulkopuolelle”, Kaupan liiton työmarkkinajohtaja Anna Lavikkala sanoo.

Liiton mukaan kaupan ala, kuten moni muukin palveluala, tarvitsee osa-aikatyötä voidakseen palvella asiakkaita mahdollisimman hyvin ja toimiakseen kannattavasti.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös