Osakeanalyysit

Fortum kärsii hyvin alhaisesta sähkön hinnasta

Fortum kärsii alhaisesta sähkönhinnasta. Toisaalta yhtiön osakekurssi on painettu jopa turhankin alas.

Fortumin osakkeen hinta on tullut ryminällä alas viime vuoden maaliskuusta lähtien. Tuolloin Fortumin osakkeelle noteerattiin yli 20 euron hinta. Nyt osakkeella käydään kauppaa alle 13 eurossa.

Eilen Fortum ilmoitti noin 110 miljoonan euron alaskirjauksesta, jonka yhtiö kirjaa vuoden 2015 viimeisen vuosineljänneksen tulokseen.

Kertaluonteiset erät liittyvät pääosin Fortumin Inkoon ja Meri-Porin hiilivoimalaitoksiin. Fortumin mukaan hiililauhdevoiman kysyntä pohjoismaisilla sähkömarkkinoilla on vähentynyt laskeneen sähkön tukkumarkkinahinnan myötä.

Fortum kirjaa varauksen liittyen Inkoon voimalaitoksen purkamiseen ja aloittaa valmistelut laitoksen purkamiseksi.

Sähköntuotanto voimalaitoksella lopetettiin helmikuussa 2014 ja laitoksesta tehtiin alaskirjaus vuonna 2013. Fortum kirjaa arvonalentumistappion myös omistusosuudestaan Meri-Porin voimalaitoksessa.

Nettotulokseen vaikuttaa negatiivisesti myös Ruotsissa sijaitsevan Oskarshamnin ydinvoimalaitoksen 1- ja 2-yksiköiden sulkemiseen liittyvä lisäalaskirjaus, joka tehdään viimeisen neljänneksen aikana saatujen tietojen perusteella.

Fortumin mukaan alaskirjausten ja varausten ohella nettotuloksen vaikuttaa lähinnä sähköntuotantoa suojaavien johdannaisten käyvän arvon muutos -75 miljoonaa euroa, joihin ei voida soveltaa IFRS-kirjanpitokäytännön mukaista suojauslaskentaa.

Fortumin ydinongelma on hyvin matala sähkön hinta pohjoismaisittain.

”Tämä tekee suuresta osasta sähköntuotantoa kannattamatonta, jolloin kapasiteettia joudutaan sulkemaan”, toteaa Nordea markkinakommenteissaan. Lisäksi samalla kotimaisittain ollaan riippuvaisia sähkön tuonnista ulkomailta, varsinkin talven kysyntähuipuissa.

Nordean mukaan tämä ei ole kovin kestävä tilanne, ja pankki uskoo että jotain on tehtävä asialle.

Nordean mukaan Fortumin hinta osakemerkkinoilla on kuitenkin painettu jo turhankin alas. ”Pitkällä tähtäimellä Fortumin osakkeessa onkin mielestämme arvoa enemmän kuin mitä nykykurssissa huomioidaan. Nordea Marketsin suositus osakkeelle on osta ja tavoitehinta 16 euroa.”

Tämän hetken pörssinoteerauksella Fortumin P/B-kerroin on vain 0,81, eli markkina-arvo on selvästi alle tasesubstanssin. Analyytikoista suurin osa on kuitenkin silti epäileväisiä Fortumin suhteen. Reutersin tietokannan mukaan 29 analyytikosta vain neljä antaa ”Osta”-suosituksen. 12 analyytikkoa antaa suosituksen ”Pidä”.

Fortum-osakekurssi-012016

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös