Osakeanalyysit

Näin Venäjä ja öljy vaikuttavat kotimaisiin pörssiyhtiöihin

OP selvitti millaisia kokonaisvaikutuksia öljyn hinnan laskulla ja Venäjän talouden haasteilla on suomalaisyhtiöihin.

Tarkastelun kohteeksi OP valitsi OMX Helsinki 25 yhtiöt, sekä muutamia muita yhtiöitä, joilla Venäjän ja Öljyn vaikutukset ovat erityisen huomattavia.

Öljyn hinnanlaskusta hyötyvät ne yritykset joiden logistiikka- tai raaka-ainekustannukset laskevat öljynhinnanlaskun myötä. Tällainen yritys on erityisesti Finnair. Myös Nokian Renkaat, Neste, Huhtamäki ja Tikkurila ovat hyötyjiä.

Öljyn hinnanlaskusta kärsii eniten Kemira, ja muita kärsijöitä ovat Cargotec, Nordea ja Fortum.

Öljyn hinnanlaskulla on myös epäsuoria vaikutuksia. Hinnanlasku synkentää vahvasti öljynviennistä riippuvaisen Venäjän taloutta, ja sitä kautta negatiiviset vaikutukset heijastuvat useisiin Helsingin pörssin yhtiöihin. Toisaalta öljyn hinnanlasku nostaa kuluttajien ostovoimaa ennen kaikkea Euroopassa ja Yhdysvalloissa, OP toteaa.

Venäjän negatiiviset vaikutukset heijastuvat erityisesti rakennusyhtiö YIT:hen. OP:n mukaan vaikutukset YIT:hen tulevat sitä kautta, että ruplan heikentyminen leikkaa ostovoimaa ja kasvattaa rakennuskustannusinflaatiota.

Muita kärsijöitä ovat Nokian Renkaat, Fortum, Tikkurila, TeliaSonera ja Atria.

Ostovoiman nousun positiivisista vaikutuksista pääsee eniten nauttimaan Amer Sports. Myös Finnair, Huhtamäki Kesko ja Kone hyötyvät ostovoiman kasvusta.

Kaiken kaikkiaan Finnair hyötyy sekä öljynhinnan laskusta suoraan että epäsuorasti ostovoiman kasvusta. OP huomauttaa myös, että Finnairin Venäjän liikevaihto on erittäin pientä, jolloin negatiivisia vaikutuksia ei juuri tule.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös