Makrotalous

Suurilla eurooppalaisilla pankeilla edessä ongelmia

Luotonannon kasvu euroalueella ilman Saksaa on vielä edellisvuoden lopussakin olematonta, toteaa Handelsbanken markkinakatsauksessaan.

Pankin mukaan eteläisessä Euroopassa luotonanto yritysluotoissa edelleen supistui vuodentakaisesta.

Eurooppalaisten pankkien kannalta tilanne on erikoinen. Luottojen kysyntä on kiihtynyt euroalueen yrityssektorilla (rahoitusala pois lukien), mutta samalla useimpien pankkien arvostustasot ovat dramaattisesti laskeneet.

”On ironista EKP:n kannalta, että pankkien alenevat kirja-arvot (P/B-luku) sulkevat oven pankkien mahdollisuudelta lisälainanantoon juuri sillä hetkellä, kun luottojen kysyntä on vihdoin piristymässä”, Handelsbanken toteaa.

Pankki näkee lainanantomahdollisuuksien kaventumisen isona ongelmana EKP:lle ja sitä ei ratkaise edes yhä halvempi pankkirahoitus korkotason laskun kautta.

Eurooppalaiset pankit eivät ole muuttaneet käyttäytymistään ylijäämävarantojansa sijoittamisessa – ne suunnataan lähinnä kotimaisiin valtionlainoihin, pankki toteaa.

”Pankkien rahoituksen hinnassa, erimerkiksi pankkien obligaatioiden riskilisien osalta, on myös nähtävissä selkeät erot, jotka selittyvät sillä, miten riskipitoisiksi sijoittajat mieltävät eri pankit.”

Selvimmin tätä eriytymistä kuvaa kuitenkin se, että luotonannon kasvu euroalueella ilman Saksaa on vielä edellisvuoden lopussakin olematonta. ”Eteläisessä Euroopassa luotonanto yritysluotoissa edelleen supistui vuodentakaisesta”, Handelsbanken toteaa.

Handelsbankenin mielestä muutamien suurten pankkien tilanne tulee euroalueella hyvin pian merkittäväksi ongelmaksi, mikä luo eurolle lisää heikentymispaineita.

Eikä reaalitalouden kehityskään tuo helpotusta tilanteeseen.

”Pankkien tilannetta painaa myös se, että euroalueen reaalitalous ei näytä saavan kunnollista kasvuvaihdetta päälle. Euroalueen BKT:n kasvu oli kvartaalitasolla 0,3 prosenttia vuoden 2015 viimeisellä vuosineljänneksellä.”

Kommentoi

No Comment.

SalkunRakentaja on vaurauden rakentajan suosittu verkkolehti. Sivusto sisältää sijoittamiseen, yrittäjyyteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

Tutustu sisältömarkinoinnin ja sisällöntuotannon ratkaisuihimme Salkkumedia Oy:n kotisivuilta.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Webhotelli: Hostingpalvelu.fi
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut lukijoille
Tilaa uutiskirje

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:

Outbound linkkien seuranta

Akateemiset

Akateemiset2

Copyright © 2021 Salkkumedia Oy

Ylös