Strategiat

Sijoittaja, unohda ajoittaminen ja keskity tärkeämpiin asioihin

Sijoituskirjailijan mukaan sijoittamisessa voi menestyä monella tavalla, mutta kurssihuippujen ja -pohjien arvuuttelu ei kuulu niihin.

Sijoituskohteiden ostojen ja myyntien ajoittaminen on tunnetusti yksi suurimmista sijoittajan kohtaamista haasteista. Sijoitustutkimuksesta löytyy läjäpäin todisteita siitä, etteivät sijoittajat hallitse ajoittamista – olipa sitten kyseessä tavallinen sunnuntaisijoittaja tai sijoitusammattilainen.

Monet sijoittajat ovatkin sitä mieltä että ajoittaminen tulisi unohtaa kokonaan.

”Ei ajoittaminen ole mahdotonta, se on enemminkin erittäin vaikeaa. Mielestäni on tuottavampaa keskittyä helpompiin ja yksinkertaisempiin asioihin”, toteaa Tinpie-sivuston ylläpitäjä ja Luovu ajoittamisesta – tuplaa tuottosi -kirjan kirjoittanut Mika Hyttinen.

Tutkimustulokset ajoittamisen onnistumisesta ovat karut. ”Tutkimusten mukaan analyytikkojen arviot markkinoiden tulevasta suunnasta ovat olleet oikeassa vain noin 50 prosenttisesti”, Hyttinen toteaa.

Sijoituskirjailija antaa valaisevan esimerkin ajoittamisen turhuudesta.

”Kun nykyistä osakkeiden nousumarkkinaa oli takana 4 vuotta, varoittelu laskumarkkinasta alkoi olla voimakasta. Nyt nousua on kestänyt 7 vuotta. 3 vuotta sitten Suomeen sijoittavan indeksirahaston arvo oli 4,01 euroa. Nyt saman rahaston arvo on 5,94 euroa. Vaikka osakekurssit ovat laskeneet viime kuukausina reilusti, on rahaston arvo yhä 48 prosenttia korkeammalla kuin 3 vuotta sitten.”

Huippujen ja pohjien ajoittaminen on vaikeaa, joten sijoituskirjailija neuvoo keskittymään muihin, tärkeämpiin asioihin.

Miksi ajoittaminen on niin vaikeaa? ”En tiedä, koska en harrasta ajoittamista. Etsin hyviä yhtiöitä ja pyrin olemaan maksamatta hyvästäkään liikaa”, Hyttinen kiteyttää sijoitusfilosofiansa.

Millaista strategiaa sijoittajan kannattaisi hyödyntää, jottei ajoittamisen ongelma söisi sijoitussalkun tuottoja liikaa?

Hyttisen mukaan sijoittaja voi menestyä usealla erilaisella tavalla. Yksi tärkeimmistä menestystekijöistä on välttää kaupankäyntiä. ”Sijoittajan tulisi pohtia tarkkaan jokainen sijoitus, mutta ostamisen jälkeen ei enää tarvitse tehdä mitään, koska aika tuo tuoton, ei aktiivisuus.”

”Lisäksi neuvoisin olemaan rohkea silloin kun markkinoilla on paljon pelkoa ja epävarmuutta”, Hyttinen lisää.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös