Osakeanalyysit

Analyytikko: Neste parantaa osingonmaksukykyään

Evlin analyytikon mukaan ennätystulosta tehnyt Neste petraa tänä vuonna kassavirrassa ja osingonmaksukyvyssä.

Neste raportoi ennätystuloksen viime vuonna, kun halpa öljy lisäsi bensiinin kysyntää ja Yhdysvalloissa tuettiin uusiutuvia polttoaineita.

Nesteen kannattavuutta tuki viime vuonna varsinkin korkea bensiinimarginaali, toteaa Evli Pankin analyytikko Markku Järvinen blogissaan.

Marginaali on yleensä alkuvuodesta kausiluontoisesti alhaisempi mutta tyypillisesti vahvistuu keväällä, kun sektorin jalostamokapasiteettia huolletaan, ja kesällä kun kysyntä on voimakkaimmillaan. ”Bensiinin kannattavuuden odotetaan siis kesää kohti paranevan, mutta kesän 2015 huipputasoihin ei odoteta päästävän”, Järvinen toteaa.

Dieselin kannattavuus on selkeästi heikentynyt viime vuodesta. Järvisen mukaan marginaali kapeni vuoden 2015 kuluessa tasaisesti ja on nyt vuoden alussa pudonnut alle 10 dollarin per barreli verrattuna lähes 20 dollariin barrelilta viime vuoden alussa.

Syynä on analyytikon mukaan kapasiteetin kasvu Lähi-idässä ja pehmeä teollinen kysyntä. Diesel on Nesteen päätuote ja tällä on selvä negatiivinen vaikutus.

”2016 marginaali näyttää siis jäävän 2015 marginaalia alemmaksi, joskin hiukan tukea tulee halvasta venäläisestä raakaöljystä. Tuloksen odotetaan kuitenkin pysyvän lähes viime vuoden tasolla, koska 2015 tulosta rasittivat 150 miljoonalla eurolla huollot, joita ei tänä vuonna ole. Myöskään dollarin vahvistuminen ei tullut vielä 2015 suojausten johdosta täysin läpi tulokseen”, Järvinen ennustaa.

Evli odottaa Nesteen tuloksen pysyvän tänä vuonna lähes viime vuoden tasolla. Järvisen mukaan kassavirran pitäisi sen sijaa olla selkeästi viime vuotta korkeampi, kun 169 miljoonan verotuki viime vuodelta maksetaan vasta tänä vuonna, kun taas kuluvan vuoden tuki jo kuluvana vuonna. ”Myös öljyn hinnan laskusta johtuvat kassavirtaa heikentävät varastotappiot jäävät viime vuoteen ja käyttöomaisuusinvestoinnit ovat alemmat.”

Järvinen odottaa Nesteen osingonmaksukyvyn parantuvan kasvavan kassavirran ja nettovelan laskiessa entisestään.

”Kaikkiaan tämäkin vuosi siis näyttää Nesteelle valoisalta.”

Kommentoi

No Comment.

SalkunRakentaja on vaurauden rakentajan suosittu verkkolehti. Sivusto sisältää sijoittamiseen, yrittäjyyteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

Tutustu sisältömarkinoinnin ja sisällöntuotannon ratkaisuihimme Salkkumedia Oy:n kotisivuilta.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Webhotelli: Hostingpalvelu.fi
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut lukijoille
Tilaa uutiskirje

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:

Outbound linkkien seuranta

Akateemiset

Akateemiset2

Copyright © 2021 Salkkumedia Oy

Ylös