Sijoitusstrategiat

Kiinnostaako vertaislainaus? Selvitä vertaislainayrityksen taustat

Vertaislainaus kasvattaa suosiotaan myös Suomessa. Sijoittajan on syytä tehdä taustatyö kuitenkin huolella, ennen kuin lainaa rahojaan lainanottajille vertaislainapalvelun kautta.

Vertaislainat ovat uusi mielenkiintoinen sijoituskohde riskituottoa ja hajautushyötyjä hakeville sijoittajilla.

Vertaislainat lupailevat kohtuullisen kovia, jopa 10 – 15 prosentin tuottoja sijoitukselle. Vertaislainoista on muutamassa vuodessa tullut kasvava liiketoimintamuoto ja lainoja välittäviä palveluita ja teknisiä alustoja on jo useita.

Vertaislainoilla ei ole samanlaista sijoittajansuojaa kuin monilla muilla sijoitustuotteilla, muistuttaa Veronmaksajain keskusliiton Taloustaito -julkaisu.

Vertaislainayritykset eivät myöskään ole viranomaisvalvonnassa kuten esimerkiksi pankit tai sijoituspalvelulain tarkoittamat sijoituspalveluyritykset. Vertaislainayritysten toiminta ei edellytä lupia tai rekisteröitymisiä.

Taloustaidon mukaan suomalaiskuluttajille on tarjolla arviolta kymmenkunta vertaislainojen välityspalvelua. Näiden toimintaperiaatteet voivat olla keskenään hyvinkin erilaisia.

”Esimerkiksi joissain palveluissa lainanantaja kilpailuttaa lainanhakijoita. Joissakin taas lainanhakija asettaa ensin omat rajauksensa lainan korolle, laina-ajalle ja muille ehdoille”, Taloustaito toteaa.

Taloustaidon mukaan sijoittajan kannattaa ottaa seuraavia asioita huomioon vertaislainayritystä valitessaan.

Ensinnäkin tulee selvittää yrityksen taustat ja niiden palvelut. Sopimusehdot tulee lukea tarkasti. Sen jälkeen tulee laskea tarkasti kaikki kertaluontoiset ja juoksevat kulut. Esimerkiksi palvelun käytöstä voi koitua kuluja.

Keskeistä on myös selvittää, miten lainanhakijoiden luottokelpoisuutta tutkitaan. Taloustaidon mukaan vertaislainayritysten luottoluokitukset eivät ole viranomaisten valvonnassa.

Sijoittajan kannattaa selvittää myös, miten nopeasti ja millä kustannuksilla sijoitus on realisoitavissa.

Lisäksi on syytä selvittää miten vertaislainayritys perii lainoja, jos lainanottaja ei lyhennäkään lainaansa. Perinnän kustannukset tulee myös selvittää.

Kommentoi
Ylös
>