Indikaattorit

Joko taantumakellot soivat?

taantumakellot-kellot-042016

Varainhoitoyhtiö Standard Life Investments pohtii, onko maailmantalous tiellä taantumaan ja missä syklin vaiheessa nykytalous on.

Huhtikuun Global Outlook -katsauksessa yhtiön pääekonomisti Jeremy Lawson sanoo, että rahoitusmarkkinoiden stressi on painanut maailmantaloutta varsinkin vuoden alussa ja synkentänyt talouden näkymiä. Mittarit näyttävät selvästi erilaisia lukemia: talouden perustekijät eivät anna juurikaan aihetta huoleen, mutta hälytyskellot soivat kovemmin finanssimarkkinoilla.

“Laiskan kasvun ja markkinamyllerryksen yhdistelmä on herättänyt pelkoja siitä, että maailmantalous olisi tiellä taantumaan, kahdeksan vuotta finanssikriisin jälkeen. Taloussyklin ja tulevien riskien ymmärtämiseen on useita työkaluja ja mittareita, mutta niiden näyttämät tiedot ovat ristiriitaisia”, Lawson sanoo.

Ensikatsauksella vaihtotaseiden tasapainon, työmarkkinoiden tyhjäkäynnin ja luottojen kasvun kaltaiset muuttujat viittaavat siihen, että syklissä oltaisiin keskivaiheilla eikä loppupuolella. Osakemarkkina-arvojen, luottospreadien ja tuottokäyrien kaltaiset finanssimuuttujat taas näyttäisivät syklin kypsyvän nopeammin.

OECD:n yhdistelmäindikaattori on suunniteltu niin, että se ilmaisee hyvissä ajoin taloussyklin käännekohdat. Tällä hetkellä se osoittaa vakaata vaikkakin laimeaa kasvua koko kehittyneessä maailmassa sekä vaihtelevia näkymiä kehittyville markkinoille. Finanssimuuttujiin perustuvat taantumatodennäköisyysmallit antavat kuitenkin tätä pahaenteisimpiä merkkejä.

“Ekonomistit ovat onnistuneet heikosti taantumien ennustamisessa ja ovat usein tehneet vääriä hälytyksiä. Varmuudella voimme sanoa, että maailmantalous ei ole tällä hetkellä taantumassa ja että indikaattorit ennustavat kasvun jatkuvan kevään aikana muilla kuin hyödykesektorilla. Vaikka indikaattorien antamat merkit ovat ristiriitaisia, emme näe perustekijöissä riittävän vahvoja todisteita vakuuttamaan meitä siitä, että olisimme menossa kohti taantumaa. Meidän on kuitenkin seurattava olosuhteita tarkasti tulevina kuukausina, jotta huomaamme mahdolliset merkit toiveikkuutemme turhuudesta,” Lawson jatkaa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös