Talouden trendit

Liikenneverkko avautuu kilpailulle – tiemaksut tulevat

tieverkko-tie-silta-042016

Liikenne- ja viestintäministeriön radikaalit suunnitelmat saavat ristiriitaisen vastaanoton.

Liikenne- ja viestintäministeriö selvittää voiko valtion liikenneverkon ylläpidosta ja kehittämisestä vastata valtionyhtiö.

Tarkoitus olisi, että valtion liikenneverkkoyhtiö rahoittaisi toimintansa liikenneverkon käyttöön perustuvilla asiakasmaksuilla, kuten tiemaksuilla, joilla korvattaisiin osa liikenteen nykyisistä veroista ja maksuista.

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin mukaan alennus kohdistettaisiin polttoaineveroon.

Liikenne- ja viestintäministeriön esittämät linjaukset markkinoita avaavasta liikennekaaresta ovat Keskuskauppakamarin toimitusjohtajan Risto E. J. Penttilän mukaan oikeansuuntaisia.

“Kevyempi sääntely ja markkinoille pääsyn helpottaminen ovat oikea tapa vastata meneillään olevaan teknologiseen murrokseen”, sanoo Penttilä.

Liikennemarkkinoiden avaaminen on Penttilän mukaan suuri mahdollisuus samaan tapaan kuin telealan vapauttaminen oli 1990-luvulla. Suomeen ja Eurooppaan syntyi uusia toimintamalleja, kasvua ja menestyviä yrityksiä. Nyt tavoitteena tulee olla samanlaisen dynamiikan synnyttäminen liikennetoimialalle.

“Yksityiskohdissa on paljon työstettävää, mutta on tärkeää, että etenemme nopeasti ja pidämme kiinni tänään julkaistuista periaatteista”, sanoo Penttilä.

Autoliitto puolestaan suhtautuu uudistukseen penseämmin.

”Jos luodaan uusi yhtiö ’Tie Oy’, se ottaa velkaa maksaakseen valtiolle ostamastaan omaisuudesta eli tiestöstä. Näitä rahoja valtio käyttäisi Bernerin esityksen mukaan maahanmuuton, koulutuksen, velanmaksun sekä muiden yhteiskunnan menojen maksamiseen. Käytännössä siis tienkäyttäjät maksavat verorahoilla rakennetut tiet maksujen muodossa toiseen kertaan, mutta korkojen kera”, Autoliiton toimitusjohtaja Pasi Nieminen toteaa.

”Miten rahaa saadaan tiestöön lisää, jos siihen tulee mukaan yksityinen rahoitus?”, Nieminen ihmettelee.

Niemisen mukaan nyt valtio saa rahaa halvemmalla kuin yksikään yksityinen rahoittaja tai pankki. Autoliitto pelkää, että todellisuudessa tiemaksuista tulisi uusi vero. Jatkossa veroja ja maksuja maksettaisiin enemmän kuin veroja nyt, koska mukaan tulisi uusia välikäsiä”, Nieminen arvioi.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös