Raaka-aineet

Onko edessä entistä rajumpi öljyn hintasota?

Öljymarkkinat pysyvät paineen alla öljysopimuksen kaatumisen vuoksi, arvioi Nordea.

”Vaikka alkuvuoden pohjiin tuskin mennään, hintojen elpyminen saa todennäköisesti takapakkia ja luvassa on jälleen paluu alle 40 dollarin”, Nordea arvioi aamukatsauksessaan.

Öljytyöntekijöiden lakot Kuwaitissa painavat Kuwaitin öljytuotantoa merkittävästi – ja siten jarruttavat öljyn hinnanlaskua. ”Kun lakot aikanaan päättyvät, öljymarkkinoiden paine palaa selvemmin.”

Koska öljyntuottajamaat eivät kyenneet sopimaan tuotannon jäädyttämisestä, on Nordean mukaan riskinä aiempaa voimakkaampi öljyn hintasota. Saudi-Arabia ryhtyy voimakkaampaan hintasotaan markkinaosuuden kasvattamiseksi, Nordea ennustaa.

Tästä johtuva epävarmuus haittaa öljymarkkinoiden elpymistä. ”Saudi-Arabia ei ole valmis hylkäämään markkinaosuusstrategiaansa ilman, että Iran taipuu yhteistyöhän. Ja Iran ei puolestaan ole vielä pitkään aikaan halukas jarruttamaan tuotantoaan, kun se on palaamassa markkinoille talouspakotteiden purkamisen jälkeen.”

Nordean mukaan öljysopimuksen suurin merkitys olisi ollut öljymarkkinoiden luottamuksen kohentuminen.” Nyt nähty lopputulos sai aikaan päinvastaisen lopputuleman, ja se vahvisti sitä kuvaa, että öljykartelli OPEC ei kykene yhteistyöhön sisäisten jännitteiden vuoksi.”

”Kun jopa tuotannon jäädyttäminen aiheuttaa kompurointia, on entistäkin vaikeampi kuvitella öljykartellin taipuvan tuotannon tosiasialliseen rajoittamiseen”, pankki arvioi.

öljy-hinta-brent-laatu-042016

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös