Makrotalous

Talouskeskustelussa ei ymmärretä arvon luomista

Verotus ja julkinen sektori ovat kakun kaappaamista, eivät sen jakamista, paukuttaa talousbloggaaja.

kasvu-arvo-osingot-042016

Verotus ja julkinen sektori ovat kakun kaappaamista, eivät sen jakamista, paukuttaa talousbloggaaja.

”Yleisimpiä puheenvuoroja ja lähestymistapoja Suomen talouden haasteisiin vaivaa yksi keskeinen ongelma, ymmärtämättömyys arvon luomista kohtaan”, toteaa talousbloggaaja Thomas Taussi markkinaliberalismia ajavan ajatuspaja Liberan blogissa.

Esimerkiksi keskustelu veroparatiiseista liittyy Taussin mukaan pohjimmiltaan pelkkään tulonjakoon.

Tauskin mukaan yhteiskunnan toiminnot voidaan jäsennellä kakun leipomiseen, kaappaamiseen ja jakamiseen. ”Yksityinen toiminta markkinoilla on selkein todistettava muoto ”kakun leipomisesta”, nk. positiivisesta summapelistä. Kahden osapuolen välillä tapahtuva vapaa vaihdanta on ainut varma osoitus siitä, että molemmat kokevat saavansa jotain itselleen henkilökohtaisesti arvokkaampaa.”

Taussin mukaan suomalainen talouskeskustelu ottaisi huiman edistysaskeleen heti, kun jokainen sisäistäisi tämän ajatuksen arvon subjektiivisuudesta.

Talouskeskustelusta on talousbloggaajan mukaan tunnistettavissa harhaisia oletuksia arvon syntymisestä.

”Verotulojen maksimointi muuttui monen mielessä yhteiskunnan vaurauden ajuriksi. Logiikka ontuu pahasti, sillä verotus ja julkinen sektori ovat lähinnä kakun kaappaamista ja jakamista, eivät leipomista.”

Taussi antaa kovaa kritiikki taloushistorioitsija Markku Kuismalle. ”Kenties tähän asti kovimmasta ylilyönnistä vastaa taloushistorioitsija Markku Kuisma, joka väläytteli verojen välttelyn johtavan kaikkien sotaan kaikkia vastaan ja ihmiskunnan taantumiseen. On syytä muistaa, että vaikka jo kivikauden ihmisillä olisi ollut nykyisten taloushistorioitsijoiden ja vero-oikeuden asiantuntijoiden kompetenssia tarttua verojen välttelyyn, se ei olisi kuitenkaan nostanut ihmisten elintasoa. ”

Markkinamekanismi ei suinkaan ole ollut tuhoisa järjestelmä, vaan tuhoisia ovat olleet markkinamekanismin vastaiset järjestelmät. ”Kaikkein tuhoisimmat konfliktit ja ikävimmät resurssipulat ihmiskunnan historiassa ovat tapahtuneet, kun yhteiskunnan voimavaroja on keskitetty valtiojohtoisesti markkinamekanismin ulkopuolelle.”

Taussin mukaan populistisimmat kampanjat saavat jopa asian näyttämään siltä, että näiden yritysten olemassaolo olisi itsessään tuhoisaa.

”Vain taloudellisen tietämättömyyden tilassa on mahdollista, että tietoyhteiskunnan tikun nokkaan joutuvat ne yritykset, jotka tarjoavat iloisillekin veronmaksajille jatkuvasti tehokkaampia tietokoneita, matkapuhelimia, sovelluksia ja innovaatioita, joista emme vielä edes tällä hetkellä tiedä.”

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös