Talouden trendit

Osake- ja korkomarkkinoiden kulta-aika on ohi

Länsimaista on tulevina vuosina vaikea löytää korkeaa tuottoa osakemarkkinoilta tai korkosijoituksista.

Viimeisten 30 vuoden aikana osakemarkkinat ovat olleet pitkäaikaiselle ja kärsivälliselle sijoittajalle kulta-aikaa. Sekä Yhdysvalloissa että Euroopassa osakemarkkinoiden keskimääräinen vuosituotto on ollut peräti 7,9 prosenttia.

Myös korkosijoitukset ovat tuottaneet hyvin. Yhdysvaltojen valtionlainojen keskimääräinen vuosituotto on ollut 5,0 prosenttia ja eurooppalaisten valtionlainojen tuotto on ollut peräti 5,9 prosenttia viimeisten 30 vuoden aikana.

Tulevaisuus näyttää kuitenkin synkemmältä.

McKinsey Global Institute (MGI) laski ennusteet osake- ja korkomarkkinoiden keskimääräisille tuotoille seuraavalle 20 vuodelle. KcKinsey perusti laskelmansa kahteen vaihtoehtoiseen skenaarioon: nykyiseen hitaan kasvun skenaarioon ja teknologian kehittymisestä johtuvaan nopean kasvun skenaarioon.

Kummassakin skenaariossa sijoitustuotot jäävät reippaasti jälkeen viimeisten 30 vuoden tuotoista – niin Yhdysvalloissa kuin Euroopassakin.

Menneinä vuosina länsimaiset suuryhtiöt ovat kahmineet leijonan osan yritysten voitoista. Jatkossa kehittyvät markkinat tulevat yhä vahvemmin ottamaan osansa voitoista.

osakemarkkinat-korkomarkkinat-tuotot-vertailu-042016

Suurin pudotus tapahtuu valtionlainoissa, joissa keskimääräinen tuotto jää kasvuskenaariossakin vain 2,0 prosenttiin.

 

osakemarkkinat-korkomarkkinat-tuotot-historia-042016

Viimeiset 30 vuotta on ollut todellista osake- ja korkosijoittajan kulta-aikaa. Tuotot ovat tätä ajanjaksoa aiemmin olleet heikompia.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös