Sijoitusideat

Konkarisijoittaja ostaa nyt tappiollisen elintarvikeyhtiön osakkeita

Erkki Sinkkoa ei hirvitä HKScanin haasteet, vaan hän näkee yhtiössä kasvupotentiaalia. Osakekurssi on painunut vuoden aikana rajusti alaspäin.

Erkki Sinkkoa ei hirvitä HKScanin haasteet, vaan hän näkee yhtiössä kasvupotentiaalia.

Sinkko kävi viimeisimmässä tulosinfossa ja on hankkinut elintarviketeollisuusyhtiön osakkeita, vaikka kurssi on ollut laskusuunnassa, kertoo Kauppalehti.

HKScanin ensimmäisen kvartaalin tulos ei ollut mairitteleva. Ensimmäisen neljänneksen liikevoitto ilman kertaluonteisia eriä oli -3,1 miljoonaa euroa, kun sen edellisvuonna oli -0,8 miljoonaa euroa.

Sianlihan ylituotanto rasittaa

HKScanin toimitusjohtajan sijaisen, Aki Laihon mukaan mukaan merkittävimmät tulosta heikentävät tekijät olivat tiukka hintakilpailu ja sianlihan ylitarjonta Suomessa sekä naudanlihan niukkuus Ruotsissa, mikä johti korkeisiin hankintahintoihin ja alhaisempiin myyntimääriin.

”Tulos oli kehno, mutta Raumalle nousee uusi jalostuslaitos ja yhtiön pörssiarvo on vain noin 150 miljoonan euron tietämillä. Se on vähän firmasta, jolla on suuri markkinaosuus Itämeren alueella. Markkina-arvo on itse asiassa mitättömän pieni. Eihän siinä ole mitään tolkkua”, Sinkko perustelee.

HKScanin kilpailija Atria on paremmissa asemissa, koska se jalostaa HKScania enemmän nautaa ja vähemmän sikaa. Sianlihasta on ylitarjontaa koko Euroopassa, mikä on tehnyt HKScanin tilanteesta tukalammman, Sinkko toteaa.

Konkarisijoittaja luottaa kasvunäkymiin

Sinkko näkee kuitenkin elintarvikeyhtiön tulevaisuuden auvoisempana.

Raumalle HKScanilla nousee maailman uudenaikaisin laitos, jossa jalostetaan kananlihaa. ”Kana on suosittu, helppo ja terveellinen ruoka”, Sinkko tuumaa.

Kauppalehden mukaan HKScanin kannalta on lupaavaa myös se, että se on kyennyt laajentamaan markkinoita Aasiaan.

Tammikuussa HKScan avasi myyntiyhtiön Hongkongiin ja toi markkinalle suomalaiset Rypsiporsas-tuotteet. Lanseerauksen ensimmäisen vaiheen asiakaskohderyhmänä ovat huippuravintolat. Myöhemmin tänä vuonna tuotteet lanseerataan vähittäiskauppoihin.

HKScan arvioi, että liikevoitto paranee vuodesta 2015. Yhtiö arvioi, että näkymät sekä taloudessa että kysynnässä jatkuvat haastavina, ja myös hintakilpailu jatkuu tiukkana vuonna 2016. Konsernin strategian toteuttaminen, jatkuvan parantamisen hankkeet sekä aktiivinen myyntikatteen hallinta kuitenkin tukevat taloudellisen suorituskyvyn paranemista.

Osakkeen arvostustaso alhaalla

HKScanin osakekurssi on tullut vuodessa alas kuin lehmän häntä. Vielä viime keväänä osakekurssi kävi yli kuudessa eurossa. Nyt kurssinoteeraus on alle puolet siitä.

Kurssilaskusta johtuen ei yhtiön arvostustaso päätä huimaa. Tasepohjainen P/B-kerroin on vain 0,39. Tästä huolimatta analyytikot eivät ole osakkeesta innostuneet. Viidestä analyytikosta kaksi antaa Pidä-suosituksen ja kolme Vähennä-suosituksen.

HKScan-osakekurssi-052016

 

Kommentoi
Ylös
>