Makrotalous

Nordea: Euroalueen talouskasvu yllätti positiivisesti

Euroalueen kasvuvauhti oli odotuksia nopeampaa ensimmäisellä vuosineljänneksellä.

Euroalueen BKT kasvoi ensimmäisen ennakkotiedon mukaan 0,6 prosenttia vuoden ensimmäisellä neljänneksellä. Perjantaina julkistettujen tarkennettujen lukujen mukaan BKT:n kasvua korjattiin 0,5 prosenttiin.

”Kasvuvauhti oli paitsi odotuksia, myös esimerkiksi Yhdysvaltojen kasvuvauhtia nopeampaa”, toteaa Nordea aamukatsauksessaan.

Alkuvuoden vahvan kasvun ei voida kuitenkaan odottaa automaattisesti jatkuvan, Nordea ennustaa. Vuoden alussa kasvua pitivät yllä nimittäin osittain kertaluonteiset tekijät. ”Leuto talvi kannatteli rakennusalaa, ja ranskalaiset kuluttajat paikkasivat viime vuoden lopun heikkoa kehitystä”, pankki toteaa.

Euroopan keskuspankilla riittää kuitenkin positiivisista kasvuluvuista huolimatta päänvaivaa. Syynä on alhainen inflaatio.

”EKP:lle kesäkuun uutta ennustetta ja rahapoliittista päätöksentekoa ajatellen aiheuttaakin inflaatio”, Nordea toteaa. ”Inflaatioluvut pysyvät sitkeästi kovin matalina, jopa negatiivisina, eivätkä syynä ole pelkästään yksittäiset tekijät, kuten öljyn hinta.”

Vaikka työttömyysaste on laskenut korkeimmalta tasoltaan lähes kaksi prosenttiyksikköä 10,2 prosenttiin, ei kehitys heijastunut odotetusti palkkoihin. ”Osittain hidas palkkakehitys heijastaa työvoiman ylitarjontaa, mutta hitaan palkkakehityksen taustalla lienee muitakin tekijöitä, kuten euroalueen työmarkkinoiden murros”, pankki toteaa.

Mikäli EKP laskee kesäkuussa julkaistavaa EKP:n ennusteuraa keskipitkän aikavälin inflaatiosta, odottaa Nordea talletuskoron laskun todennäköisyys kasvavan hyvistä kasvuluvuista huolimatta.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös