Kumppaniblogit

Kannattaako sijoituspalveluista maksaa?

Markkinatuottoon tyytyminen ei ole ainoa vaihtoehto.

Markkinatuottoon tyytyminen ei ole ainoa vaihtoehto.

Pankit ovat jo vuosikymmenien ajan tarjonneet maksullista sijoitusapua. Sijoituspalvelun kustannus on nerokkaasti ”leivottuna” sijoitustuotteen sisään (pankki ottaa palkkionsa joka päivä suoraan rahastosta), joten asiakas ei koskaan näe palvelun kustannusta. Palvelun maksullisuus ei kuitenkaan ole ongelma, jos asiakas saa maksuilleen vastinetta.

Rahastojen toteutuneiden tuottojen perusteella on selvää, että asiakkaat eivät saa maksamilleen palkkiolleen rahallista vastinetta eli lisää tuottoa. Asiakas siis saavuttaisi paremman tuoton pitämällä säästöjään minimikustannuksia perivässä indeksirahastossa, joka seuraa orjallisesti valitun kohdemarkkinan tuottoa.

Mielestäni markkinoiden keskiarvoon tyytyminen indeksirahastojen avulla on hyvä vaihtoehto, mutta ei kuitenkaan ainoa järkevä. Moni ihminen haluaa tavoitella keskiarvoa parempaa tulosta, mutta asiantuntijan tehtävänä on löytää järkeviä apuvälineitä tuon kunniahimoisen tavoitteen saavuttamiseksi.

Minulla on vuosien varrella ollut erilaisia ideoita tämän ongelman ratkaisemiseksi. Niille on kuitenkin yhteistä se, että pankki ei niitä halua tarjota, koska pankin tulos (ainakin lyhyellä aikavälillä) laskisi. Pieni toimija voisi tietenkin aloittaa uusien palvelujen tarjoamisen, mutta asiakkaan on aina helpompi ostaa omasta pankistaan. Lisäksi uudessa palvelussa olisi kuitenkin kysymys vain hieman parannetusta mahdollisuudesta voittaa markkinoiden keskiarvo.

Mielestäni sijoittamisessa on mahdollista tehdä rationaalisia päätöksiä, joiden välityksellä asiakkaan säästöjen tappioriski on alhainen, mutta pitkän aikavälin tuotto-odotus on korkea. Mielestäni rationaaliselle päätöksentekijälle myös kannattaa maksaa. Hyvä päätöksentekijä on asiakkaalle itse asiassa oikeinkin arvokas.

En siis yhdy indeksisijoittajien mielipiteeseen siitä, että markkinatuottoon tyytyminen on ainoa oikea vaihtoehto. Korkeita palkkioita veloitetaan tällä hetkellä kuitenkin mielestäni väärästä asiasta eli sijoitusshown ylläpitämisestä. Pankit siis palvelevat osaa asiakkaista hyvin, sillä heidän tarjoama show on näyttävä. Tuottoa arvostava asiakas kuitenkin kärsii nykytilanteesta.

Mika Hyttinen, sijoituskirjailija

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös