Oma talous

Näin vältät lahjaveron omaisuuden lahjoittamisessa

lahja-lahjaverotus-052016

Suomessa omaisuuden lahjoittamisen voi tehdä tietyin edellytyksin verottomasti.

Lahjaveroa on maksettava jos omaisuutta siirretään toiselle henkilöllä lahjana. Tyypillisin omaisuuden lahjoittamistilanne on silloin kun molemmat elossa olevat vanhemmat lahjoittavat omaisuuttaan lapsille.

Mistä maksetaan lahjaveroa?

Lahjaveroa on maksettava kaikenlaisesta varallisuudesta, mikäli lahjansaaja, lahjanantaja tai molemmat ovat asuneet Suomessa lahjoitushetkellä.

Lahjaveron alaisia ovat kiinteistöt sekä irtaimistolahjat, kuten autot, veneet, pörssiosakkeet, perheyhtiön (eli julkisesti noteeraamattoman osakeyhtiön) osakkeet, asunto-osakkeet, raha, kuolinpesäosuus, hallintaoikeudesta luopuminen, ulkomaan matkat ja eläimet.

Myös ulkomailla sijaitsevasta omaisuudesta on maksettava Suomessa lahjaveroa, jos lahjanantaja tai lahjansaaja asuu lahjoitushetkellä Suomessa.

Suomessa lahjaveron alaista on lisäksi ulkomailta saatu lahja, esimerkiksi ulkomailla asuvalta henkilöltä saatu rahalahja, jos lahjansaaja asui lahjoitushetkellä Suomessa.

Lahjaveroa voi joutua maksamaan, vaikka sekä lahjanantaja että lahjansaaja asuvat ulkomailla. Lahjaveroa on suoritettava, jos kyseessä on Suomessa sijaitsevan kiinteän omaisuuden lahjoitus tai kun lahjoitetaan sellaisen yhteisön osakkeita tai osuuksia, jonka varoista yli 50 prosenttia muodostuu Suomessa sijaitsevasta kiinteästä omaisuudesta.

Pienet lahjat ovat verottomia

Lahjaveroa on maksettava, kun omaisuus siirtyy toiselle henkilölle lahjana ja lahjan arvo on 5 000 euroa tai enemmän.

Lahjaveroa on maksettava myös silloin, kun samalta lahjanantajalta kolmen vuoden aikana saatujen lahjojen yhteisarvo on 5 000 euroa tai enemmän.

Kolmen vuoden aikana samalta lahjanantajalta saamasi lahjat lasketaan yhteen, vaikka ne olisivat eri varallisuuslajia. Asunto-osakkeen tai kiinteistön voi lahjoittaa vain kokonaan tai osittain. Niistä ei siis voi lahjoittaa tietyn euromäärän (esimerkiksi 4 999 euron) suuruista osaa.

Vanhemmat voivat siis esimerkiksi siirtää omaisuuttaan asteittain lapsilleen pienissä erissä ilman maksettavaa lahjaveroa. Tällöin on vain huolehdittava, ettei kolmen vuoden ajanjaksolla lahjojen yhteisarvo nouse yli tuon 4000 euron.

Jos molemmat vanhemmat lahjoittavat esimerkiksi ainoalle lapselleen omaisuuttaan, voivat molemmat vanhemmat lahjoittaa 5000 euroa kolmen vuoden aikana. Ainoa lapsi voi siis saada 10 000 euron lahjat verottomasti.

Lähde: Vero.fi

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös