Talouden trendit

Yle: Johdannaissopimuksista miljoonien tappiot kunnille

Paholainen asuu yksityiskohdissa.

Suomalaiset kunnat ovat tehneet jopa kymmenien miljoonien eurojen tappioita kalliilla johdannaissopimuksilla.

Kunnat ovat irtisanoneet useita kalliita korkojohdannaissopimuksia viime vuosien aikana, kertoo Yle. Hulppeitten tappioiden taustalla ovat paitsi korkojen merkittävä lasku myös sopimusten kalliit ehdot.

Ylen mukaan osa tappioista johtuu poikkeuksellisesta korko-olosuhteista. Korkotaso on pysynyt historiallisen alhaisella tasolla varsin pitkään. Jotkut kuntien tekemistä sopimuksista ovat kuitenkin sisältäneet julkisen sektorin kannalta kaliita sopimusehtoja.

Ylen mukaan yksi kunnille johdannaissopimuksia myynyt taho on brittipankki Royal Bank of Scotland (RBS). Nykyinen kokoomuksen kansanedustaja Elina Lepomäki työskenteli pankin palveluksessa vuosina 2007– 2012.

Yle pyysi ulkopuolista johdannaisten asiantuntijaa – joka halusi pysyä nimettömänä – tutustumaan Lepomäen neuvottelemiin sopimuksiin.

”Sopimukset eivät sinänsä ole erityisen monimutkaisia, mutta paholainen asuu yleensä yksityiskohdissa.[Jyväskylän] sopimuksessa maturiteetti (juoksuaika) muutetaan vuodesta 2022 vuoteen 2037. Tämä on tuonut kunnalle hirveän kasan lisäkustannuksia, kun asiakas sitoutuu maksamaan 15 vuotta lisää kiinteää korkoa”, asiantuntija toteaa.

 

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös