Oma talous

Suomalainen säästää nyt kesälomabudjetista ja suosii kotikontuja

suomi-laituri-mökki-loma-062016
Taantuman pitkä koura kahmaisee osan suomalaisten lomabudjeteista. Kotimaiset matkailuyrittäjät saavat silti olla tyytyväisiä.

Nordean teettämän tutkimuksen mukaan suomalaiset aikovat käyttää tänä vuonna kesälomaansa keskimäärin noin 1 380 euroa kotitaloutta kohden, joka on muutamia kymppejä vähemmän kuin viime vuonna.

Pankin mukaan kesälomabudjetti on laskenut nyt kolme vuotta peräkkäin ja on tänä vuonna pienin kymmeneen vuoteen.

Maantieteelliset erot kesäbudjetissa ovat huomattavia. Nordean mukaan pääkaupunkiseudulla kesälomabudjetiksi arvioidaan 1760 euroa, kun Itä-Suomessa lomaan aiotaan käyttää 960 euroa. Molemmilla alueilla kesäkassat pienenivät viime vuodesta, pääkaupunkiseudulla noin 80 eurolla ja Itä-Suomessa yli 200 eurolla.

Lapsiperheet arvioivat käyttävänsä kesälomaan noin 200 euroa lapsettomia kotitalouksia enemmän, keskimäärin 1520 euroa.

Kotimaan matkailu on suosituin lomanviettotapa suomalaisille, ja puolet vastaajista ilmoitti tekevänsä kesän aikana lomamatkoja kotimaassa. Kesälomamatkaa ulkomaille suunnitteli kolmasosa vastaajista, ja kolmasosa vastaajista myös aikoo mökkeillä. Samaan aikaan kolmannes vastaajista kertoi pysyttelevänsä lähinnä kotona loman ajan.

”Mökkeily ja kotimaan matkailu ovat suosittuja lomanviettotapoja kaikissa ikäryhmissä. Ulkomaanmatkojen suosio on kasvanut alle 40-vuotiailla, mutta sitä vanhemmista entistä harvempi suunnittelee kesälomamatkaa ulkomaille”, toteaa Nordean yksityistalouden ekonomisti Olli Kärkkäinen.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös