Oma talous

Uusi nettipalvelu vertailee yksityisten terveyspalveluiden hintoja

terveyspalvelut-sairaanhoito-062016
Yksityisten terveyspalveluiden hinnat ovat nousseet viime vuosina. Kelan korvaamien yksityisten terveyspalvelujen hintoja voi nyt vertailla verkossa.

Hoitopaikanvalinta.fi-sivustolla kokeillaan uutta palvelua, jossa yksityisen terveydenhuollon hintatiedot ovat nähtävillä palveluntuottajittain ja kunnittain, kertoo Kela tiedotteessaan.

Tiedot on koottu yhdistämällä palveluntuottaja- ja korvausrekisteri. Hoitopaikanvalinta.fi-sivustolla hintatiedot ovat ensimmäistä kertaa nähtävillä palveluntuottajittain.

Hoitopaikanvalinta.fi-sivusto tarjoaa myös muuta hyödyllistä tietoa terveyspalveluista. Sivustolla on tietoa terveyspalvelujen käyttämisestä Suomessa ja ulkomailla, potilaan oikeuksista sekä hoitokustannusten korvauksista.

Sivuston toteuttavat yhteistyössä rajat ylittävän terveydenhuollon yhteyspiste, Kela, sosiaali- ja terveysministeriö sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

Kelan tutkimus on osoittanut, että yksityisten terveyspalvelujen hinnat ovat nousseet viime vuosina yleistä ansiotasoa nopeammin.

Kelan mukaan hinnat ovat keskimäärin matalimmat siellä, missä on eniten tarjontaa ja kilpailu toimii. Tutkimusten mukaan erot esimerkiksi yksityislääkärinpalkkioissa ovat suurimmat naistentautien ja synnytysten erikoisalalla. Hammashoidossa pienemmät yritykset myyvät palveluita halvemmalla verrattuna ketjuihin.

”Kela-korvauksia on leikattu viime vuosina, ja myös inflaatio on näivettänyt niitä. Vakuutetun omavastuu on kasvanut jatkuvasti. Potilas voi pienentää hoitokulujaan käyttämällä edullisinta palveluntuottajaa”, muistuttaa tieto- ja viestintäyksikön päällikkö Hennamari Mikkola.

Kela on julkaissut kuntalaisten maksamien yleisimpien yksityisten terveyspalvelujen keskihintoja vuodesta 2012 alkaen osoitteessa www.kela.fi/hintavertailu. Palvelussa on käytettävissä aikasarja vuosilta 2011–2015.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös