Markkinakommentit

Epäilyttävät Brexit-kyselyt heiluttavat osakekursseja

Iso-Britannia-lippu-062016
Epäluotettavat kyselyt Iso-Britannian EU-äänestyksestä heiluttavat osakekursseja ympäri maailmaa, toteaa Taalerin päästrategi Tuomas Komulainen.

”Viime viikon lopulla ja varsinkin viime perjantaina osakekurssit laskivat globaalisti ja varsinkin Euroopassa, kun ainakin yksi kysely ennakoi Englannin eroavan EU:sta”, Komulainen toteaa Taalerin markkinakatsauksessa.

Kyseinen perjantainen kysely oli netissä tehty noin 2000 vastaajan voimin. Kyselyn tulos aiheutti pienoisen kohun, sillä kyselyn tuloksen mukaan noin 55 prosenttia äänestäisi eroamisen puolesta (Brexit) ja vain noin 45 prosenttia äänestäisi EU:hun jäämisen puolesta. Komulaisen mukaan viikonlopun aikana toisessa kyselyssä puolestaan EU:hun jäämistä kannatti pieni enemmistö.

Komulainen kyseenalaistaa kyselyjen selitysvoiman. ”Englannissa tehdään nyt lukuisia pieniä kyselyjä kansanäänestyksen tuloksesta pienien yritysten toimesta joiden luotettavuus on hyvin kyseenalaisia. Monet ovat netissä tehtyjä ja puhelimella tehdyissä EU:n kannattajilla on edelleen enemmistö.”

”Kun katsotaan Bloomberg-tietotoimiston kokoamaa aineistoa kyselyistä, jossa painotetaan enemmän luotettavia ja viimeisiä kyselyjä, tilanne on 47 % EU:n puolesta, 44 % eroamisen kannalla ja 9 % vastaajista eivät tiedä. Eli tilanne on varsin tasainen”, päästrategi toteaa.

Komulaisen mukaan seuraavien puolentoista viikon aikana kyselytutkimukset ja muut Brexit arviot tulevat heiluttamaan markkinoita. Ja moniin kyselyihin on syytä suhtautua varauksella.

Bloombergin ajantasainen Brexit-seuranta pitää edelleen Iso-Britannian pysymistä EU:ssa huomattavasti todennäköisempänä kuin Brexitiä. Tosin Brexitin todennäköisyys on kasvussa.

Taaleri ei Brexitiin usko.

”Odotamme edelleen Englannin jäävän EU:hun, mutta luonnollisesti kansanäänestyksessä voi tapahtua mitä tahansa. Eurooppalaiset osakkeet ovat jo ainakin osin varautuneet Englannin eroamiseen EU:sta ja emme nyt suosi niiden myymistä”, Komulainen toteaa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös