Yritysuutiset

Stockmann yhä kärsimysten tiellä – analyytikot uskovat silti käänteeseen

Kauppaketjun myynti laski edelleen toukokuussa, ja yhtiö aikoo sopeuttaa toimintaansa rajusti.

Stockmann-konsernin myynti laski toukokuussa 2,7 prosenttia ja oli 97,7 miljoonaa euroa jatkuvilla tuote- ja liiketoiminta-alueilla.

Stockmann Retailin myynti jatkuvilla tuote- ja liiketoiminta-alueilla laski peräti 12,6 prosenttia. Myynti laski Suomessa 13,9 prosenttia, ja laskua oli kaikissa tavarataloissa, yhtiö kertoo tiedotteessaan.

Yhtiön mukaan Helsingin keskustan tavaratalon uudistustyöt, jotka jatkuvat koko kesän ajan, vaikuttivat osaltaan myynnin laskuun. Baltian maissa myynti laski 3,9 prosenttia.

Ainoa valopilkku oli Lindex. Lindexin myynti kasvoi 6,8 prosenttia vertailukelpoisin valuuttakurssein. Myynti kasvoi erityisesti päämarkkinoilla Ruotsissa ja Norjassa sekä Baltian maissa. Euromääräinen myynti ilman Venäjää kasvoi 4,8 prosenttia. Lindexin viimeiset Venäjän-myymälät lopetettiin toukokuun aikana.

Tehostamistoimet jatkuvat

Stockmann käynnisti keväällä 2015 laajamittaisen tehostamisohjelman. Ohjelman vaikutukset toiminnan kustannuksiin näkyvät vaiheittain vuoden 2016 aikana, yhtiö kertoo tiedotteessaan.

Tavoitteen mukaiseen 50 miljoonan euron vuosittaiseen säästöön Stockmann arvioi päästävän vuoden 2016 loppuun mennessä. Lisäksi juuri käyttöönotettu jakelukeskus tuo säästöjä vuodesta 2017 alkaen.

Yhtiö tavoittelee Stockmann Retailille positiivista liiketulosta vuodelle 2018. Stockmannin vuoden 2016 näkymät pysyvät ennallaan: Konsernin liiketuloksen ilman kertaluonteisia eriä odotetaan olevan hieman positiivinen vuonna 2016.

”Markkinatilanne on jatkunut ennakoituakin haastavampana jo pitkään ja kuluttajakäyttäytyminen on muuttunut merkittävästi. Uudistuksista huolimatta Stockmannin myynnin kehitys ei ole yltänyt odotuksiimme ja kustannusrakenteemme on liian raskas suhteessa nykyiseen liikevaihtotasoomme. Toimintaamme on kehitettävä, jotta vastaamme nopeammin jatkuvasti muuttuviin asiakkaiden tarpeisiin sekä tarjoamme kilpailukykyisen asiakaskokemuksen sekä tavarataloissa ja verkossa”, yhtiön vt. toimitusjohtaja Lauri Veijalainen sanoo.

Yt-neuvottelut käynnistyvät

Kustannussäästöjen aikaansaamiseksi Stockmann käynnistää massiiviset yhteistoimintaneuvottelut, jotka koskevat peräti 3 000 työntekijää Suomessa.

Neuvottelujen tavoitteena on löytää ratkaisut, joilla Stockmannin henkilöstön määrä vastaisi nykyistä liiketoiminnan laajuutta ja kansainvälisiin tavaratalotoimijoihin tehtyjä vertailuja. Toimenpiteiden arvioidaan johtavan noin 380 työntekijän vähennykseen Suomessa sisältäen irtisanomisia, eläkejärjestelyitä ja määräaikaisten työsuhteiden päättymisiä. Mahdolliset vähennykset toteutuvat syksystä 2016 alkaen.

Tavoitteena on noin 20 miljoonan euron vuosittaiset säästöt, jotka toteutuisivat vuoden 2017 aikana. Mahdollisiin henkilövähennyksiin liittyvät kertaluonteiset kulut, jotka kirjataan vuodelle 2016, tarkentuvat neuvottelujen päätyttyä.

Analyytikot uskovat Stockmanniin, sijoittajat eivät

Nordea suhtautuu kauppaketjun tulevaisuuden näkymiin varauksellisesti. ”Suhtaudumme Stockmanniin edelleen varovaisesti ja ilmoitetuista kustannussäästöistä huolimatta näemme haasteista yhtiön tuloskunnossa tulevien vuosien aikana”, pankki kertoo markkinakommenteissaan.

Reutersin tietokannan mukaan 10 analyytikosta kolme antaa Stockmannin osakkeelle nyt Osta-suosituksen ja kaksi antaa Lisää-suosituksen. Vain yhdeltä analyytikolta tulee Myy-suositus. Kolme kuukautta sitten Myy-suosituksia oli kaksi.

Analyytikot ovat kuitenkin olleet liian optimistisia yhtiön suhteen. Viimeisillä viidellä kvartaalilla toteutunut osakekohtainen tulos on ollut yhtä kvartaalia lukuun ottamatta selvästi heikompi kuin analyytikoiden konsensusodotus.

Sijoittajat eivät Stockmannin käänteeseen näytä uskovan. Osakekurssi on laskenut lähes jatkuvasti vuodesta 2012. Tällä hetkellä yhtiön markkina-arvo on vain 41 prosenttia yhtiön kirja-arvosta, mikä kielii sijoittajien epäluottamuksesta yhtiöön.

 

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös