Raaka-aineet

John D. Rockefeller – mies öljybisneksen takana

John D. Rockfeller (1839–1937) on yksi maailman rikkaimmista ihmisistä kautta historian. Mikä on tarina hänen menestyksensä takana?

John D. Rockfeller (1839–1937) on yksi maailman rikkaimmista ihmisistä kautta historian. Mikä on tarina hänen menestyksensä takana?

Rockefeller syntyi Richfordissa, New Yorkin osavaltiossa. Hänen isänsä oli myyntimies, jonka työmatkat saattoivat kestää kuukausia. Uskonnollinen äiti opetti poikansa tekemään kovasti töitä, olemaan säästeliäs ja lahjoittamaan rahaa myös hyväntekeväisyyteen.

Koulussa Rockefeller pärjäsi erityisen hyvin matematiikassa, mutta muuten hän oli keskinkertainen oppilas. 16-vuotiaana hän suoritti kymmenviikkoisen kirjanpidon kurssin, ja kovan etsimisen jälkeen hän sai töitä toimistoapulaisena. Pian Rockefellerin työkaverinsa pistivät merkille miehen ahkeruuden ja sen, kuinka tosissaan hän työhönsä suhtautuu.

Vähän ennen 20-vuotissyntymäpäiviään Rockefeller ryhtyi yrittäjäksi naapurinsa, Maurice Clarkin kanssa. Miehet toimittivat asiakkailleen viljaa, heinää, lihaa ja monia muita tuotteita. Yritys menestyi hyvin, lähinnä Rockefellerin loistavien bisnestaitojen ansiosta. Muutamien vuosien jälkeen mies kuitenkin ymmärsi, että tämän yrityksen menestyksekäs jatkaminen tuskin onnistuisi kasvavan kilpailun vuoksi. Oli aika keksiä jotain uutta, ja Rockefeller alkoi pohtia öljyn ympärille rakentuvan kaupankäynnin mahdollisuuksia.

Vuonna 1863 perustettiin uusi yhtiö, joka keskittyi öljyn jalostamiseen. Mukana oli Rockefellerin ja Clarkin lisäksi kemisti Samuel Andrews, jolla oli kokemusta öljyn jalostamisesta. Yritykseen kuului myös kaksi Clarkin veljeä.

Helmikuussa 1865 Rockefeller kyllästyi siihen, että Clarkin veljekset eivät suostuneet ottamaan lainarahaa ja laajentamaan yritystä. Lopulta 24-vuotias Rockefeller osti Clarkin veljekset ulos yhtiöstä. Kaupan hinnaksi tuli 72 500 dollaria, ja yhtiön koon kasvattaminen alkoi välittömästi. Mukaan yhtiökumppaneiksi tulivat vielä Henry M. Flagler ja Johnin nuorempi veli William Rockefeller.

Rockefeller, Andrews & Flagler oli suurin öljynjalostusyhtiö vuonna 1868. Liiketoiminta perustui hyvin hoidettuun talouteen, täsmällisyyteen ja kaukokatseiseen toimintaan. Rockefeller inhosi tuhlaamista, joten hän käytti paljon aikaa öljynjalostamisen tuotannon tehokkuuden parantamiseen.

Tästä alkoi Rockefellerin menestys öljyalalla.

Lähteet: pbs.com, forbes.com

Kilpailuta autohuolto ja säästä jopa 40%
AutoJerry.fi

Kommentoi
Ylös
>