Oma talous

Kotitaloudet hakevat nyt lainaa sijoittamiseen

Finanssialan Keskusliiton tuoreen Pankkibarometrin mukaan kotitaloudet pankinjohtajat odottavat kotitalouksien kysyvän selvästi aiempaa enemmän lainoja sijoitustoimintaa varten.

Finanssialan Keskusliitto kysyy neljännesvuosittain pankinjohtajien käsityksiä ja odotuksia luotonkysynnän ja eri sijoitusmuotojen kehityksestä. Barometrikysely III/2016 tehtiin syyskuussa.

Pankinjohtajat arvioivat sekä yritysten että kotitalouksien luotonkysynnän olleen vuoden kolmannella neljänneksellä kasvussa viime vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna. Luotonkysynnän arvioidaan myös jatkuvan vuoden 2016 loppuun vilkkaampana kuin vuotta aiemmin.

Kotitalouksien luotonkysynnän odotetaan edelleen kohdistuvan etenkin oman asunnon hankintaan sekä asunnon remontointiin, FK toteaa. Kotitalouksien sijoitustoimintaa varten otettavien lainojen kysynnän arvioidaan olevan aiempaa vilkkaampaa. Lyhennysvapaiden käytön uskotaan olevan edelleen hienoisessa kasvussa.

Kotitalouksien sijoitushalukkuus näyttää olevan selvässä kasvussa. Pankkibarometrin mukaan odotukset osakkeiden ja osakerahastojen kysynnästä ovat nousseet selvästi edellisestä kyselystä: saldoluku on nyt +67, kun se edellisessä kyselyssä oli +18.

Myös asuntosijoittamisen odotetaan yhä kiinnostavan kotitalouksia: asunto- ja kiinteistösijoitusten saldoluku (+45) jatkaa vahvistumistaan edellisistä kyselyistä. Sen sijaan vakuutussäästämisen suosion kasvuun ei uskota saldoluvun ollessa -6. Matalassa korkoympäristössä talletusten suosion odotetaan jatkavan laimeana. Korkosijoitusten saldoluku (+9) jatkoi positiivisena edellisen kyselyn tapaan.

Barometrikyselyssä pankinjohtajat arvioivat yritysten luotonkysynnän vilkastuneen hieman vuoden 2016 kolmannella neljänneksellä. Lisäksi yritysten luotonkysynnän odotetaan jatkuvan viime vuotta vahvempana vuoden 2016 viimeisellä neljänneksellä.

”Pankinjohtajien odotukset yritysten luotonkysynnästä ennakoivat yritysten aiempaa myönteisempää suhtautumista tulevaan”, arvioi analyytikko Valtteri Vuorio Finanssialan Keskusliitosta.

Pankinjohtajien arvioiden mukaan luottojen kysyntä investointeja varten jatkuu jonkin verran vilkkaampana kuin viime vuonna samaan aikaan.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

SalkunRakentaja on vaurauden rakentajan suosittu verkkolehti. Sivusto sisältää sijoittamiseen, yrittäjyyteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

Tutustu sisältömarkinoinnin ja sisällöntuotannon ratkaisuihimme Salkkumedia Oy:n kotisivuilta.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Webhotelli: Hostingpalvelu.fi
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut lukijoille
Tilaa uutiskirje

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:

Outbound linkkien seuranta

Akateemiset

Akateemiset2

Copyright © 2020 Salkkumedia Oy

Ylös