Osakeanalyysit

Ovatko osakkeet nyt kalliita? Vastaus riippuu arvostusmittarista

Kaksi arvostusmittaria, kaksi täysin vastaista johtopäätöstä.

Brexit-krapulan jälkeisen osakekurssien nousuralli on saanut jälleen synkistelijät liikkeelle. Synkistelijät pitävät osakkeiden arvostustasoa kestämättömän korkeana ja he ennustavat osakekurssien romahtavan viimeistään siinä vaiheessa kun Fed aloittaa ohjauskorkojen nostot.

Pessimistien mielestä osakekursseihin on jo myös ladattu niin tukevasti odotuksia yritysten tuloskasvun jatkumisesta, että tarvitaan vain yksi shokki romahduttamaan korttitalo. Myös keskuspankkien aggressiivinen rahapolitiikka on pessimistien mukaan tuonut markkinoilla kosolti löysää likviditeettiä, joka on reaali-investointien sijaan hakeutunut finanssimarkkinoille.

Optimistit vetoavat puolestaan usein osakkeille vaihtoehtoisten tuottavien sijoituskohteiden puutteeseen. Korkotaso on nyt historiallisen alhaalla, joten valtionlainat eivät näytä lainkaan houkuttelevalta omaisuuslajilta.

Osakkeiden kalleus on näkökulmakysymys.

Näin tuntuu väittävän Nordean varallisuudenhoidon päästrategi Lippo Suominen. Arvostusmallinsa valinnalla voi vetää täysin vastakkaiset johtopäätökset osakkeiden hinnoista, Suominen toteaa blogissaan.

Osakekuplalla pelottelijan suosikkimittari on Suomisen mukaan tällä hetkellä Shillerin P/E-luku eli kausitasoitettu P/E-kerroin. Se vertaa osakkeiden hintoja yritysten viimeisen kymmenen vuoden keskimääräisiin tuloksiin, eikä tavallisen P/E-kertoimen tavoin pelkästään yhden vuoden tulokseen. Shillerin P/E-kerroin siis tavallaan ”puhdistaa” arvostuksesta osakekohtaisen tuloksen lyhyen aikavälin vaihtelun.

Shillerin P/E -kertoimen mukaan osakkeet näyttävät erityisesti Yhdysvalloissa kiistatta kalliita.

shiller-pe-arvostuskerroin-092016

Kuva: http://www.multpl.com

Yllä olevassa kuvaajassa on USA.n S&P 500 -osakeindeksin Shillerin P/E-kertoimen aikasarja yli 100 vuoden ajalta. Kertoimen pisteluku on tällä hetkellä 26,7, eli huimasti pitkän aikavälin keskiarvon 16,7. Vain ennen kolmekymmentäluvun lamaa ja 2000-luvun teknologiakuplassa arvostuskerroin oli korkeammalla.

”Kannattaa kuitenkin huomioida, mitä Shiller kertoo tuloksista. Yritysten tulokset ovat parantuneet voimakkaasti, joten ne ovat nyt aivan eri tasolla kuin 10 vuotta sitten. Lisäksi viimeiseen 10 vuoden ajanjaksoon sisältyy finanssikriisi, jossa tulokset romahtivat poikkeuksellisen voimakkaasti, mikä painaa keskiarvoja”, Suominen huomauttaa.

Jotta osakkeet todella olisivat kalliita, tulisi osakohtaisten tulosten romahtaa 20 prosenttia, Suominen toteaa. ”Tulosten voimakas lasku vaatisi käytännössä globaalia taantumaa. Jos siis uskot taantumaan ja tulosten selvään laskuun, löytyy tästä mittarista perusteet myydä osakkeet.”

Toisen mittarin, riskipreemion, tarkastelu antaa osakkeiden arvostuksesta tyystin toisenlaisen kuvan.

Riskipreemiossa verrataan osakkeiden tuottomahdollisuuksia suhteessa korkotasoon, ja se lasketaan vähentämällä tuotto-odotuksesta riskitön 10 vuoden valtionlainan korkotaso.

”Riskipreemio houkuttelee tällä hetkellä selkeästi osakemarkkinoille”, Suominen lataa.

”Riskittömät korot ovat hyperalhaalla, joten korkosijoittaminen ei innosta. Samaan aikaan yritykset tekevät hyvää tulosta suhteessa markkina-arvoonsa. Tämä johtaa siihen, että osakkeiden tarjoama lisätuotto korkoihin verrattuna on iso. Varsinkin euroalueella, jossa korot ovat nollassa tai sen alla, ovat osakkeet sijoittajalle erittäin mielenkiintoinen vaihtoehto.”

Kauneus on katsojan silmässä.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös