Rahastotietoa

Tutkimus sen jälleen osoittaa – rahastosijoittaja ei menesty

Tutkimusyhtiö Dalbarin ”Quantitative Analysis of Investor Behavior” -tutkimus rahastosijoittajien saamista tuotoista on murheellista luettavaa.

Viimeisen 20 vuoden aikana S&P 500 -indeksi on tuottanut keskimäärin 8,2 prosenttia vuodessa ja keskimääräinen sijoittajan tuotto on vaivaiset 2,1 prosenttia. toteaa Sijoittaja.fi:n Timo Heikkilä. ”Korkoa korolle -ilmiö tekee ajan kanssa erosta hämmentävän suuren.”

”Jos sijoituksen alkupääoma on ollut 10 000 euroa, olisi se kasvanut S&P 500 -indeksiin sijoittamalla 48 367 euroon. Keskimääräisen sijoittajan pääoma on vastaavana aikana kasvanut vain 15 154 euroon. Tuotossa mitattuna ero on 332 %-yksikköä S&P 500 -indeksin eroksi”, Heikkilä laskee.

Keskimääräinen sijoittaja

Lähde: J.P. Morgan, Guide to the Markets

Heikkilän mukaan osa tuottoerosta selittyy sillä, että keskimääräinen sijoittaja sijoittaa myös muihin omaisuusluokkiin kuin osakkeisiin. ”Ero kaventuu, kun verrataan keskimääräistä osakerahastosijoittajaa ja S&P 500 -indeksin tuottoa. Keskimääräinen osakerahastosijoittaja on 20 vuoden aikaperiodilla päässyt 4,67 %:n vuosituottoon. Silti kahdessakymmenessä vuodessa tuottoeroa kertyy S&P 500 -indeksin hyväksi 233,6 %-yksikköä.”

Dalbarin mukaan tärkein selitys heikkoon tuottoon on sijoittajan oma toiminta ja toiseksi tärkein syy kulut. Heikkilän mukaan tuottoeroista voidaan vetää kaksi johtopäätöstä:

  1. Pitkällä aikajänteellä sijoittavan kannattaa valita korkean tuotto-odotuksen sijoituskohteita
  2. Keskimääräinen sijoittaja häviää indeksille selvästi omien virheidensä seurauksena

Tarjous SalkunRakentajan lukijoille!

Haluatko lukea koko artikkelin Sijoittaja.fi:stä ja valita tehokkaimmat osakkeet, indeksit ja ETF:t? SalkunRakentajan lukijoille 20 % alennus Sijoittaja.fi -vuosijäsenyydestä kuponkikoodilla salkunrakentaja.

Kommentoi
Ylös
>