Markkinakommentit

Varainhoitoyhtiö: Osakemarkkinat eivät kestä pettymyksiä

Osakemarkkinoiden hinnoittelu ja arvostustaso on jo niin korkealla, ettei se kestä tuloskasvun heikentymistä tai poliittisten riskien realisoitumista, arvioi varainhoitoyhtiö Front.

Front on ollut jo pitkään skeptinen kehittyneiden talouksien osakemarkkinoita kohtaa. Uusimmassa kuukausikatsauksessa sama linja jatkuu. Frontin mukaan osakkeiden arvostustasot ovat tällä hetkellä varsin korkeat, joten osakemarkkinat eivät juurikaan kestä arvioita liikevaihtojen ja/tai tuloskasvun heikentymisestä.

Osakkeiden strateginen ja taktinen alipainotus jatkuu Frontin allokaatiosuosituksissa. Osakkeiden alipainotus koskee erityisesti eurooppalaisia osakkeita, jotka ovat olleet varainhoitoyhtiön suosituksissa tuntuvassa alipainotuksessa jo keväästä 2015 alkaen.

Euroopassa ja varsinkin euroalueella poliittiset riskit ovat merkittävät sekä EU:n että eurovaluutan kannalta vielä runsaan vuoden, Front arvioi tammikuun kuukausikatsauksessaan.

”Italian kansanäänestys joulukuussa jätti kaikki Italian ongelmat ratkaisematta, Alankomaissa pidetään maaliskuussa parlamenttivaalit ja kevään todellinen riski on Ranskan presidentinvaalit. Saksan liittopäivävaalit syksyllä alkavat halvaannuttaa sekä EU:n että Saksan poliittista päätöksentekoa viimeistään keväällä ja suurin riski EU:lle ja varsinkin eurovaluutalle on Italian parlamenttivaalit, jotka pidetään viimeistään keväällä 2018.”

Frontin arvion mukaan rahoitusmarkkinat eivät ole hinnoitelleet näitä euroalueen poliittisia riskejä riittävästi.

Tähän asti Euroopan keskuspankki EKP on pystynyt puheillaan ja toimillaan valamaan uskoa finanssimarkkinoihin. Nyt sen työkalupakki alkaa olla tyhjä.

”Korkojen absurdin matala taso varsinkin euroalueella heijastaa sekä keveää rahapolitiikkaa että EKP:n poikkeustoimia. Toki inflaatio on alhainen, mutta varsinkin euroalueella EKP:n mahdollisuudet keventää politiikkaansa on käytetty lähes loppuun. Vuoden 2017 loppuun jatkuva valtionlainojen ja yrityslainojen ostaminen EKP:n taseeseen kasvattaa riskiä eurojärjestelmän hajoamiseen keskipitkällä aikavälillä. EKP alkaa olla umpikujassa rahapolitiikan suhteen, eikä se enää kykene rahapolitiikallaan vaimentamaan niitä poliittisia riskejä, joita kohdistuu eurojärjestelmään ja euroalueen talouskehitykseen”, Front pelkää.

Politiikka näyttelee merkittävää osaa sijoitustunnelmien arvioinneissa. Markkinoiden huomio kiinnittynee Yhdysvaltojen uuden hallinnon aloitukseen ja miten Trump kykenee lunastamaan markkinoiden odotukset, Front uskoo.

”Trumpin hallinnon tilannetta helpottaa se, että republikaanit hallitsevat sekä senaattia että edustajainhuonetta kongressissa, mutta voimakkailta yhteenotoilta demokraattien kanssa tuskin vältytään keväällä. Varsinkin nk. Obamacaren uudistaminen tai jopa peruminen ja korvaaminen uudella terveydenhuoltojärjestelmällä muodostunee repiväksi riidaksi.”

Frontin sijoitusstrategia jatkaa edelleen varovaisella linjalla. ”Käteisen paino on yhdistelmäsalkuissa suuri ja korkosalkun duraatio selvästi lyhyempi kuin vertailuindeksissä.”

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös