Asunnot ja kiinteistöt

Hyvän vuokralaisen löytyminen vaikeutuu

Asuntojen vuokraus ei enää suju yhtä nopeasti kuin ennen. Sama viesti toistuu sekä mediassa että kahdenvälisissä keskusteluissa asuntosijoittajien kanssa.

Ennätyksellisen vilkas vapaarahoitteisten vuokratalojen rakentaminen alkaa näkyä markkinassa tarjonnan lisääntymisenä.

Jokaisella paikkakunnalla lähtötaso on tietysti erilainen, joten paikkakunnat ”sulattavat” nämä uudet vuokra-asunnot eri tavalla. Selvää on, että joillakin alueilla tulee ylitarjontatilanteita. Esimerkkinä mainittakoon eräs suomalainen yliopistokaupunki, josta paikkakunnalla toimiva asuntosijoittaja tiesi omaan seurantaansa perustuen hämmästyttäviä faktoja: keskustassa ja lähialueilla on tällä hetkellä noin 3 500 yksiötä ja kaupunkiin ollaan parhaillaan rakentamassa 450 yksiötä lisää. Riittääkö kaikille uusille asunnoille asukkaita, jotka ovat valmiita maksamaan nykyisen vuokratason. Epäilemme, että vuokratason on joustettava kyseisessä kaupungissa.

Parhaassa tilanteessa ovat kaupungit, joissa on väkiluvun kasvua ja on ennestään ollut alitarjontaa asunnoista. Siellä ylitarjontaa ei välttämättä tule ja jos tulee, muuttovoitto sulattaa sen. Vaikka olisi vain väestökasvua tai alitarjontaa asunnoista, pärjää vielä kohtuullisesti. Jos molemmat tekijät puuttuvat, tulee varmuudella ongelmia.

Mekin olemme tämän huomanneet: ennen Jyväskylässäkin sai asunnosta poikkeuksetta muutamassa päivässä yli kymmenen potentiaalista yhteydenottoa, nyt määrä voi olla vain muutamia. Asunnot ovat edelleen menneet vuokralle ja luonnollisesti parhaan sijainnin asunnoissa ei ole ongelmia. Sen sijaan syrjemmällä sijaitsevien asuntojen osalta tämä edellyttää asuntosijoittajalta uudenlaista harkintaa. Me emme ole aikaisemmin juurikaan ajatelleet sitä, miten pitkäaikainen uudesta asukkaasta tulee, koska vuokraus ei ole ollut ongelma. Vuokralaistarjontaa on ollut runsain määrin. Määräaikaiset sopimukset kesästä kesään ovat pyörineet monessa kohteessa hyvin.

Nyt asuntotarjonnan kasvaessa on asiaan suhtauduttava uudella tavalla. Jos on vuokraamassa asuntoa ja tarjolla on enää muutamia potentiaalisia hakijoita, korostuu asukkaan sopivuus kyseiseen asuntoon ja alueeseen. Olemme aiemmin melko systemaattisesti suosineet joko nuoria opiskelijoita tai työuraansa aloittelevia vuokralaisia. He kuitenkin tuppaavat muuttamaan nopeasti muualle. Tyypilliset syyt muuttoon ovat puolison löytyminen tai oman asunnon hankinta. Voisi ajatella, että esimerkiksi eläkeiän kynnyksellä olevasta asukkaasta voisi saada asukkaan, joka pitää kodistaan hyvää huolta seuraavan vuosikymmenen tai pidempäänkin.

Vuokranantajan onkin hyvä lisätä kysymyspatteristoon seuraavia kysymyksiä: mistä päin on muuttamassa, mitä harrastaa ja missä harrastukset ovat. Lisäksi vuokralaiselta kannattaa kysyä onko hän kotoisin lähialueilta, asuuko sukulaisia ja ystäviä alueella ja miten tapaa liikkua.

Asuntoa vuokratessa on hyvä muistaa, ettei tarkoitus ole ottaa ketään töihin. Sopivan vuokralaisen kriteeristön voi tiivistää seuraavasti: maksaa vuokransa ajallaan, pitää asunnon hyvässä kunnossa, ei aiheuta häiriötä muille asukkaille ja asuu asunnossa mahdollisimman pitkään. Vuokralaistarjonnan vähentymisen myötä listan viimeisin kriteeri on yhä suuremmassa arvossa.

Joonas Orava ja Olli Turunen ovat aktiivisia asuntosijoittajia. He ovat kirjoittaneet vuonna 2013 ilmestyneen asuntosijoittamista käsittelevän kirjan nimeltä Osta, vuokraa, vaurastu (Talentum) ja kirjoittavat kaksi kertaa kuussa julkaistavaa blogia www.ostavuokraavaurastu.com -sivustolla.

Osta, vuokraa, vaurastu asuntosijoittaminen kirja

Kommentoi
Ylös
>