Osakeanalyysit

Inderes: Nokia löi odotukset reippaasti

Tulosparannuksen taustalla on Nokian verkkoyksikön kannattavuus.

Nokian verkkoyksikön kannattavuus oli yllättävän vahva heikosta markkinatilanteesta huolimatta ja Technologies teki myös hieman odotuksia paremman tuloksen, Inderes arvioi.

Yhtiö toisti aiemmin antamat näkymät vuodelle 2017 ja kommenteissa markkinaympäristöstä oli nähtävissä pieniä valonpilkahduksia. Osinkoehdotus 0,17 euroa oli yhtiön jo aiemmin antaman arvion mukainen.

Nokian Q4-liikevaihto laski 13 prosenttia ja oli 6,7 miljardia euroa, mikä vastasi odotuksia. Inderesin mukaan liikevaihdon lasku oli selkeästi raportin heikoin kohta.

”Nokia on edelleen kärsinyt verkkomarkkinoiden heikosta kysynnästä ja hävinnyt markkinaosuuksia, kun yhtiö ei ole lähtenyt markkinan hintakilpailuun mukaan. Liikevaihdon lasku oli hyvin laaja-alaista tuoteja markkina-alueiden osalta”, analyysitalo toteaa aamukatsauksessaan.

Loppuvuoden kannattavuus sen sijaan ylitti selvästi odotukset. ”Ei-ifrs liikevoitto oli 940 MEUR ja laski selvästi vertailukauden 1279 MEUR:sta. Tulos kuitenkin ylitti reippaasti 770 MEUR:ssa olleet markkinaodotukset.”

Tulosparannuksen taustalla oli verkkoyksikön erinomainen 14,1 prosentin liikevoittomarginaali, eli Nokia on Inderesin mukaan onnistunut jälleen erinomaisesti puolustamaan marginaalejaan heikentyvässä markkinassa kulutehokkuudella.

Technologies-yksikön ei-ifrs liikevoitto heikentyi 158 MEUR:oon edellisvuoden 311 miljoonaan euroon, sillä vertailukauden tulosta nosti kertatuotto Samsungilta. ”Technologiesin tulos kuitenkin ylitti odotukset, missä taustalla oli käsittääksemme osittain immateriaalioikeuksien myynnit.”

Nokia piti näkymänsä ennallaan ja tarkensi vain veroasteen arviota hieman alemmaksi. Kokonaisuutena näkymissä oli kuitenkin havaittavissa pientä optimismia, Inderes tulkitsee.

Yhtiö odottaa verkkoyksikön ei-ifrs -liikevoittoprosentin olevan 8-10 prosenttia, kun vuonna 2016 se oli 8,9 prosenttia. Yhtiö myös kommentoi näkevänsä mahdollisuuden katteiden kasvuun vuonna 2017 ja sen jälkeen, kun markkinaympäristö kohentuu ja myynnin muutosohjelman vaikutukset alkavat vahvistua.

”Tämä oli positiivinen signaali ja tukee aiempaa arviotamme, jonka mukaan hintakilpailupaine verkkomarkkinoilla alkaa todennäköisesti helpottamaan. Kun samaan aikaan kustannussäästöjen vaikutukset alkavat realisoitua, on Nokialla hyvät edellytykset parantaa tulostaan”, Inderes toteaa.

Technologies-yksikölle yhtiö ei antanut ohjeistusta ja Applen patenttikiistasta ei saatu uutta tietoa. Technologies-yksikön lisenssitulot putoavat Q1:llä, sillä Applen aiempi lisenssisopimus päättyi vuoden lopussa ja uutta sopimusta ei saatu neuvoteltua. Patenttirintamalla Nokian tulosnäkymät ovat viime aikoina heikentyneet, mikä on painanut osakekurssia.

Inderes osakeanalyysi mallisalkku sijoittaminen osakkeet

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös