Yritysuutiset

Keskon tulos valahti pakkaselle – osakekurssi sukeltaa

Kesko osakekurssi

Kauppakonserni Keskon tulos ennen veroja vajosi loppuvuonna tappiolle. Keskon viimeinen kvartaali oli pettymys analyytikoille.

Keskon loppuvuoden vertailukelpoinen liikevoitto kasvoi 63,3 miljoonaan euroon, mutta jäi 70 miljoonan euron konsensusennusteesta.

Liikevoitto oli tappiollinen 40 miljoonaa euroa, kun se viime vuonna oli plussalla 39 miljoonaa euroa. Liikevoittoon sisältyy vertailukelpoisuuteen vaikuttavia eriä -104 miljoonaa euroa (vertailukaudella 19,9 milj. euroa). Osakekohtainen tappio oli 0,40 euroa, kun vuotta aiemmin tulosta osaketta kohden kertyi 0,22 euroa.

Merkittävimpinä erinä olivat Venäjän päivittäistavarakaupan myyntitappio 69 miljoonaa euroa, Suomen Lähikaupan ketjujen konvertointiin liittyvät kulut 6,1 miljoonaa euroa sekä arvonalentumiset 18,9 miljoonaa euroa.

Yritysostojen ansiosta Keskon liikevaihto kasvoi viimeisellä vuosineljänneksellä 27,6 prosenttia ja paikallisissa valuutoissa ilman yritysostojen vaikutusta 1,2 prosenttia.

Keskon pääjohtajan Mikko Helanderin mukaan Suomen Lähikaupan integrointi on edennyt suunnitellusti ja K-Marketeiksi muutettuja Siwoja ja Valintataloja oli vuoden lopussa 223 ja näistä kauppiaille oli siirretty 18. Onnisen hankinta näkyi rakentamisen ja talotekniikan yritysasiakaskaupan merkittävänä kasvuna.

Päivittäistavarakaupassa liikevaihdon kasvuun, 13,8 prosenttia, vaikutti Suomen Lähikaupan hankinta. Liikevaihdon kehitys paikallisissa valuutoissa ilman Suomen Lähikauppaa ja Venäjän päivittäistavaraliiketoimintaa oli -0,5 prosenttia. Rakentamisen ja talotekniikan kaupassa liikevaihto kasvoi 52,3 prosenttia ja paikallisissa valuutoissa ilman Onnista laski 0,7 prosenttia.

Autokaupassa liikevaihto kasvoi peräti 25 prosenttia ja ilman AutoCarreraa 22,5 prosenttia.

Yhtiön hallitus ehdottaa 2,00 euron osakekohtaista, osinkoa, mikä jäi 2,11 euron odotuksista, arvioi Evli aamukatsauksessaan.

Kesko ennustaa kuluvan vuoden liikevaihtonsa ylittävän edellisen vuoden tason. Tämän vuoden vertailukelpoisen liikevoiton yhtiö arvioi myös ylittävän viime vuoden tason.

Keskon ilmoitus oli selkeä pettymys markkinoille, sillä osakekurssi laski yli seitsemän prosenttia.

 

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös