Asunnot ja kiinteistöt

Onko olemassa varmaa vuokranmaksajaa?

Syksyllä 2016 vuokrasimme vapautuvaa yksiötä. Yksi soittaja kertoi hoitavansa asiaa maahanmuuttajan puolesta.

”Varma vuokranmaksu. SPR auttaa alkuun ja maksaa ensimmäisen vuokran. Sen jälkeen kaupungin sosiaalitoimisto hoitaa vuokran. Vakuuskin hoituu rahana.” Yleensä olemme suosineet itse vuokransa maksavaa. Vuokralainen, joka maksaa vakuuden omista säästöistään ja vuokran omalta tililtään pitää useimmiten asuntoa myös paremmassa kunnossa. Muitakin hakijoita olisi ollut, mutta ajattelimme auttaa vaikeassa tilanteessa olevaa. Maahanmuuttajan oli ilmiselvästi haastava löytää asuntoa, koska englannin kieli oli takkuista suomesta puhumattakaan. Juuri siksi hänellä oli asianhoitajakin. Olisi hienoa, jos voisi auttaa alkuun ihmistä, joka on paennut kauheita oloja ja haluaa aloittaa uuden elämän.

Vuodet monenlaisia tarinoita kuulleena ovat opettaneet sen verran varovaiseksi, että ihan aina ei kertalaakista kaikkea usko. Niinpä ajattelimme tämän ”varma vuokranmaksu” -teesin olevan samalla hyvä testi, että kuinka asia käytännössä oikein sujuu.

Ensimmäinen vuokra hoitui SPR:n toimesta kuten oli luvattu. Toinen vuokra hoitui täysimääräisenä kaupungin puolesta. Näytti hyvältä. Kolmas vuokra tuli osin kaupungilta, osin Kelalta. Edelleen mainio tilanne, vaikka ei ihan sitä mitä oli sanottu. Neljäs kuukausi ja osa vuokrasta tuli Kelalta. Tiedustelimme asiaa loppuvuokrasta vuokralaiselta. Selitys oli, että sosiaalitoimiston pitäisi maksaa. Otimme yhteyttä suoraan ystävälliseen sosiaaliohjaajaan. Hän sanoi, että koska vuokralainen saa työmarkkinatukea ja asumistukea, hänen tulee itse maksaa loppuosa vuokrasta. Nyt on kuukausi kerrallaan erikseen kyselty vuokran loppuosan perään vuokralaiselta. Toistaiseksi se on tullut.

Entä se vakuus? Sitä ei tullut rahana vaan maksusitoumuksena. Siinä on 12 kuukauden määräaika, jonka jälkeen se ei enää ole voimassa.

Korostettakoon, että meillä ei ole mitään maahanmuuttajia vastaan. Niitä on tälläkin hetkellä meillä vuokralaisena. Toisekseen SPR:n, sosiaalitoimen tai Kelan toimintaakaan emme kritisoi. Kokemuksen pointti vain on, että näitä ”varma vuokranmaksu ja vakuus rahana” -tarinoita tulee todennäköisesti muillekin vastaan.

Joonas Orava ja Olli Turunen ovat aktiivisia asuntosijoittajia. He ovat kirjoittaneet vuonna 2013 ilmestyneen asuntosijoittamista käsittelevän kirjan nimeltä Osta, vuokraa, vaurastu (Talentum) ja kirjoittavat kaksi kertaa kuussa julkaistavaa blogia www.ostavuokraavaurastu.com -sivustolla.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös