Indikaattorit

Asuntovelallinen voi olla rauhassa – Ekonomisti: Korkojen nousuun vielä pitkä matka

Korkojen nousuun voi euroalueella olla vielä pitkä matka, vaikka talous jatkaisi vakaalla nousu-uralla, arvioi itsenäinen ekonomisti Roger Wessman.

”Jos kasvu jostain syystä notkahtaa matkan varrella, tai muutokset työmarkkinoiden toiminnassa olisivat vielä suurempia, korkojen nousu voi siirtyä vielä kauemmas tulevaisuuteen”, ekonomisti toteaa blogissaan.

Euroopan keskuspankin neuvoston viime viikkoinen viesti oli selkeä.

”Kiihtyneestä kasvusta ja inflaatiosta huolimatta vielä ei ole aika pohtia rahahanojen kiristämistä. Jos jotain politiikan tarkistusta kaivataan se olisi pikemmin vielä löysempään suuntaan. Tämä onkin perusteltua, kun korkea työttömyys kielii siitä, että taloudessa on vielä paljon kasvuvaraa, ilman suurta syytä huoleen inflaatiopaineiden noususta vielä vuosiin”, ekonomisti toteaa.

Suomalainen asuntovelallinen voi siten vielä nukkua yönsä rauhassa.

Paineet korkojen nousulle syntyvät, jos inflaatio kiihtyy. Tästä ei kuitenkaan ole nyt Wessmanin mukaan merkkejä.

”Vaikka öljyn ja ruoan hinnan nousu on kiihdyttänyt euroalueen inflaatiota viime kuukausina, merkkejä laajemmista hintapaineista ei ole. Poislukien ruoka ja energia, hintojen nousu on pysynyt vakaana alle prosentin vuosivauhdissa. Tämän perusteella on syytä olettaa inflaatio putoavan selkeästi alle tavoitteen, kun öljyn ja ruoan hintojen tilapäinen vaikutus poistuu. Inflaatio mitä todennäköisemmin on jälleen selkeästi alle tavoitteen syksyllä, kun EKP:n neuvoston pitää pohtia jatkaako osto-ohjelmaa 2018.”

source: tradingeconomics.com

Inflaatiota hillitsee euromaiden korkea työttömyys.

OECD:n arvion mukaan euroalueen NAIRU, eli työttömyyden taso jolla inflaatio alkaa kiihtyä, olisi hiukan alle 9 prosenttia, Wessman toteaa.  ”Työttömyys on viimeisen parin vuoden aikana laskenut vajaan prosenttiyksikön vuosivauhtia, jolla uralla 9 prosentin taso saavutettaisiin jo vuoden kuluttua.”

OECD:n arvio tuntuu Wessmanin mukaan kuitenkin korkealta. ”Edellisten nousukausien aikana inflaatio alkoi kiihtyä, kun työttömyys läheni 8 prosenttia. Vuonna 2007 työttömyys tippui melkein 7 prosenttiin, eikä silti pohjainflaatio ylittänyt tavoitekattoa.”

Kommentoi
Ylös
>