Oma talous

10 kovapalkkaisinta teknologian toimitusjohtajaa

Ketkä ovat tämän ajan kovapalkkaisimmat toimitusjohtajat ja onko sijoittaminen heidän johtamiinsa yrityksiin hyvä ajatus.

Yritysjohdolla on sijoittajan kannalta iso merkitys, eikä sitä ihan suotta korostetakaan.

Mutta kannattaako sijoittaminen maailman parhaiten palkattujen yritysten yrityksiin?

Tässä artikkelissa käydään läpi ketkä nämä 10 johtajaa on ja sitä ovatko he palkkansa arvoisia. Business Insider listaa kovapalkkaisimmat teknologiajohtajat vuodelta 2015.

Sija 10 – Darren R. Huston, Priceline Group

Darren Hustonin tulot ovat 15 miljoonaa dollaria ja hän johtaa Priceline Groupia. Priceline Group on maailman suurimpiin kuuluvia matkailuun liittyvien on-line tuotteiden tarjoajia.

Pricelinen tunnetuinpia palveluita lienee booking.com.

Sija 9 – Reed Hastings, Netflix

Reed Hastings tulot yltävät 16 miljoonaan. Netflix ei ole Hastingsin ainoa yritys, vaan hän on menestynyt aikaisemminkin. Netflix on maailman johtava suoratoistotelevision palveluntarjoaja, jolla on yli 100 miljoonaa tilaajaa yli 190 maassa.

Sija 8 – Margaret C. Whitman, HP

Whitmanin tulot ovat 17,1 miljoonaa dollaria. HP on nykyään hajoitettu kahteen yritykseen. Whitman on Hewlett Packard Enterpricen toimitusjohtaja.

Sija 7 – Lowell C. McAdam, Verizon

McAdamin tulot ovat 18 miljoonaa. Verizon Communications on yhdysvaltalainen tietoliikenneyritys.

Sija 6 – Shantanu Narayen, Adobe

Narayen tulot olivat 18,4 miljoonaa dollaria. Adobe auttaa asiakkaitan tuottamaan, hallitsemaan, mittaamaan ja rahastamaan digitaalista sisältöä.

Sija 5 – Randall L. Stephenson, AT&T

Stephensonin ansiot kohoavat 22,6 miljoonaan. AT&T on Yhdysvaltojen suurin teleoperaattori.

Sija 4 – Brian D. Jellison, Roper Technology

Jellisonin tulot kohoavat 23,2 miljoonaan dollariin. Roper Technology on laaja-alainen teknologia yhtiö joka keskittyy erikoistuneisiin markkinoihin monella eri saralla.

Sija 3 – Marc Benioff, Salesforce

Benioffin ansiot kohoavat hurjaan 33,4 miljoonaan dollariin. Salsforce on johtava CRM-ohjelmistojen tarjoaja.

Sija 2 – Marissa Mayer, Yahoo

Mayerin tulot kohoavat 36 miljoonaan dollariin. Yahoo tunnetaan hakukoneestaan, joka hävisi Googlelle. Yahoo on kuitenkin myös varsin suosittu uutisten tarjoaja.

Sija 1 – Dara Khosrowshahi, Expedia

Khosrowshahi tienasi paljon enemmän kuin muut toimitusjohtajat, eli 96,4 miljoonaa dollaria.

Kuten Priceline, on myös Expedia maailman johtaviin matkailuun liittyvien on-line palveluiden tarjoaja. Expedian tuotteita ovat muun muassa Trivago ja Hotels.com

Onko korkeapalkkainen toimitusjohtaja sijoittajan etu?

Johtajien korkeiden palkkojen yhteiskunnallisesta oikeudenmukaisuudesta voidaan olla montaa mieltä ja siihen voidaan suhtautua kriittisesti. Esimerkiksi Helsingin Sanomat on laskenut kuinka monta rivityöntekijää toimitusjohtajan palkalla saisi palkattua.

Vuonna 2015 toimistusjohtajan palkalla olisi saanut töihin 26,1 rivityöntekijää. On kuitenkin hyvä muistaa, että suomalaisyritysten johtajien palkat kalpenevat siihen mitä maailmalla maksetaan.

Vuonna 2015 suomen kovapalkkaisin toimitusjohtaja oli Sammon konsernijohtaja Kari Stadigh. Stadigh sai palkkaa ja rahabonuksia yhteensä 4,3 miljoonaa euroa. Stadighin kokonaispalkasta 3,4 miljoonan euron bonusten osuus oli lähes 80 prosenttia.

Kari Stadigh on Suomen kovapalkkaisin toimitusjohtaja. Tulot kalpenevat ulkomaisiin toimitusjohtajiin verrattuna.

Vertaillessa huomaa, että Stadighin palkka on murto-osa jo sijalla 10 olevan Darren Hustonin palkasta, saatikka sitten ensimmäistä sijaa pitävän Dara Khosrowshahin palkasta.

Osakesijoittajan kannalta olennainen kysymys kuuluu kuitenkin onko toimitusjohtajan ansiot olleet linjassa osakkeiden tuottoon. Suurin osa tämän artikkelin teknologiayritysten kurssinoususta päihittää S&P500 osingot sisältävät indeksin ja myös teknologiaosakkeita kuvaavan SPGSTI-indeksin.

Kuva näyttää miten teknologiasekstorin 10 kovapalkkaisimman toimitusjohtajien johtamien yritysten kurssikehitys on pärjännyt suhteessa indeksiin.Yhteenvetona vaikuttaa siltä, että omistajien on kannattanut maksaa toimitusjohtajilleen kovia palkkiota. On kuitenkin hyvä muistaa tämänkaltaisen analyysin puutteellisuus.

Toimitusjohtajien palkka on usein vahvasti tulosperusteista. Kun katsomme, ketkä ovat saaneet parasta palkkaa tulemme samalla jälkikäteen valinneeksi hyvää tulosta tehneitä yrityksiä. Se ei siis kerro suoraan sitä, että sijoittajan kannattaisi ostaa nimenomaan korkeinta palkkaa nostaneiden yritysjohtajien yrityksiä.

Kommentoi
Ylös
>