Sijoitusuutiset

Hallitus kaavailee parannuksia sijoittajasuojaan – ”vaikuttavat suuresti sijoituspalveluyrityksiin”

Juha Sipilän hallitus aikoo tehdä ison remontin sijoituspalveluiden toimintaan.

Valtiovarainministeriö on lähettänyt hallituksen esitysluonnoksen rahoitusvälineiden markkinoista annetun EU:n direktiivin ja asetuksen täytäntöönpanosta lausunnolle. Esityksen tarkoituksena on muuttaa nykyistä sijoituspalvelulakia muun muassa parantamalla sijoittajan suojaa entisestään.

Lain myötä tullaan rajoittamaan kannustimien käyttöä ja muuttamaan palkitsemissääntöjä.

Mitä tämä tarkoittaa käytännössä?

Konsulttiyhtiö PwC:n mukaan riippumatonta sijoitusneuvontaa ja omaisuudenhoitoa tulee ehdotuksen mukaan koskemaan täysi kannustinkielto.

Tarjotessaan omaisuudenhoitoa tai riippumatonta sijoitusneuvontaa sijoituspalveluyritys ei saisi vastaanottaa ja pitää itsellään välityspalkkioita, provisioita tai muita rahallisia tai ei-rahallisia etuja, jotka kolmas osapuoli tai kolmannen osapuolen lukuun toimiva henkilö maksaa tai tarjoaa ja jotka liittyvät kyseisen palvelun tarjoamiseen asiakkaille.

Tarkoituksena on siis varmistaa, että riippumaton sijoitusneuvonta on aidosti riippumatonta.

Eli jos esimerkiksi sijoituspalveluyritys suosittelee sijoittajalle jotain tiettyä sijoitusrahastoa, ei sijoituspalveluyritys saa ottaa tätä sijoitusrahastoa hallinnoivalta yhtiöltä palkkioita. Esityksen avulla hallitus siis pyrkii edesauttamaan sitä, että sijoituspalveluita käyttävät sijoittajat saisivat puolueetonta neuvontapalvelua.

Välityspalkkio, provisio tai muu rahallinen etu on täysimääräisenä palautettava asiakkaalle ilman aiheetonta viivytystä. Sijoituspalveluyrityksen on ilmoitettava asiakkaalle, miten vastaanotettu välityspalkkio, provisio tai rahallinen tai ei-rahallinen etu siirretään asiakkaalle. Siirretystä palautuksesta on ilmoitettava asiakkaalle.

PwC:n mukaan sijoituspalveluyritys saa kuitenkin vastaanottaa vain sellaisia palkkioita ja muita etuja, jotka on tarkoitettu parantamaan asiakkaalle tarjottavan palvelun laatua ja jotka eivät haittaa sijoituspalveluyrityksen velvollisuuksia toimia rehellisesti, tasapuolisesti ja ammattimaisesti asiakkaidensa etujen mukaisesti.

Tällaisista palkkioista ja eduista on annettava tiedot asiakkaalle, mikä myös parantaa sijoittajasuojaa.

Sijoituspalvelun laadun parantamisena voidaan esimerkiksi pitää lisäpalveluita tai laadukkaampaa palvelua kuten sijoittajan pääsy laajempaan sijoitusinstrumenttivalikoimaan tai mahdollisuus sijoittajalle saada vuosittain soveltavuusarvio instrumenteista.

”Hallituksen esitys on nykyistä lakia tiukempi, kun kannustimeksi katsotaan uuden sääntelyn mukaan myös ei-rahallinen etu”, PwC toteaa.

Käytännössä muutokset koskien palkitsemista ja kannustimia tulevat vaikuttamaan suuresti sijoituspalveluyrityksiin sekä heidän yhteistyökumppaneihinsa, konsulttiyhtiö arvioi.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös