Asunnot ja kiinteistöt

Remontti ennen asunnon myyntiä – Kannattaako?

Remontointi on yksi tapa nostaa asunnon arvoa.

kannattaako remonttilaina

Kun suunnitelmissa on asunnon myynti, halutaan asunto saada kaupaksi tietenkin mahdollisimman hyvällä hinnalla. Remontointi on yksi tapa nostaa asunnon arvoa. Aina kuitenkaan omat säästöt eivät riitä rahoittamaan remonttia kokonaan, vaan tarvitaan lisärahoitusta. Onko remontointi ennen myyntiä aina silti kannattavaa? Riskinä on, että remontti ei nosta asunnon arvoa suhteessa remontin kustannuksiin, tai huonoimmassa tapauksessa kaupat voivat jopa jäädä kokonaan tekemättä. Mitä kannattaa ottaa huomioon, kun remontoi asuntoa korkeamman myyntihinnan toivossa?

Ajattele ostajan silmin

Ennen kuin ryhdyt tuumasta toimeen, muista suunnitella ja budjetoida remonttiprojektisi huolella. Näin olet selvillä, riittävätkö omat säästösi vai tarvitseeko osa remontista kenties rahoittaa luotolla. Mieti myös tuoko remonttisuunnitelmasi todella lisäarvoa asunnon ostajalle.

Ostajalla ei välttämättä ole sama maku kuin sinulla. Jos asunto on liian persoonallisesti remontoitu eikä se miellytä ostajan silmää, voi remontista toivottu voitto kärsiä suurestikin. Monella ostajalla voi myös olla omat remonttisuunnitelmat sijoituksensa suhteen.

SKV –Kiinteistövälitys Oy:n teettämään barometriin vastanneista kiinteistövälittäjistä noin 55 % vastasi ostajan kiinnittävän eniten huomiota kylpyhuoneen ja keittiön kuntoon. Kaiken kaikkiaan 60 % vastanneista välittäjistä piti asunnon remontoimista kannattavana ennen myyntiä.

Eikö asunnon myyminen ole ajankohtaista? Remontointi voi nostaa asunnosta saatavaa tuloa myös, jos olet aikeissa hankkia vuokralaisia tai asettaa asunnon vaikkapa vuokralle Airbnb:hen.

Pieni teko, suuri arvo

Suurista remonttiurakoista voi olla vaikea saada siihen upotettuja rahoja takaisin. Esimerkiksi juuri keittiöön ja kylpyhuoneeseen voi upota paljonkin rahaa, eikä lopputulos välttämättä miellytä ostajan silmää.

Pieni pintaremontti onkin usein kannattavin tapa nostaa asunnon arvoa myyntivaiheessa. Pienet muutokset on helpompi toteuttaa ja niistä saa varmemmin rahansa takaisin. Asunnon yleisilmettä on suotavaa nostaa tasaisesti läpi asunnon, eikä keskittää remonttia yhdelle alueelle.

Kevyellä pintaremontilla, kuten kaappien, tasojen ja listojen uusimisella, voi saada paljon aikaan huoneen viihtyvyyden parantamiseksi. Voit myös esimerkiksi luoda huoneen yleisilmeeseen enemmän kontrastia maalaamalla yhden seinistä eriväriseksi kuin muut, tai saumata uudelleen kylpyhuoneen vanhat kaakelit. Kodin sisustusta ei pidä myöskään unohtaa. Kauniisti sisustettu ja siisti koti parantaa ostajan mielikuvaa asunnon yleiskunnosta.

Kuinka rahoittaa remontti?

Ihannetilanteessa remontin pystyisi tietenkin kustantamaan omilla säästöillä. Usein kuitenkin vähintään osa remontista rahoitetaan ulkopuolisella rahoituksella. Pieniä fiksauksia voi maksaa helposti luottokortilla, mikäli sellaisen omistaa. Usein remontin kustannukset kuitenkin nousevat kortin luottorajaa korkeammiksi, jolloin vaihtoehtona on kääntyä muiden lainanmyöntäjien puoleen.

Remontin rahoittamisen vaihtoehtoja:

  1.     Remonttiyhtiön osamaksurahoitus
  2.     Vakuudellinen tai vakuudeton kulutusluotto
  3.     Asuntolainaan yhdistettävä remonttilaina

Vakuudeton kulutusluotto sopii sekä pienempiin että isompiin remontteihin. Vakuudettomia kulutusluottoja on tarjolla muutamasta tuhannesta eurosta  aina 50 000 euroon asti. Vakuudellisen kulutusluoton etu verrattuna vakuudettomaan on se, että lainan korko on yleensä matalampi. Tällöin lainan saamiseksi kuitenkin tarvitaan vakuus, kuten asunto tai auto. Kulutusluottoja tarjoavat Suomessa pankit ja rahoituslaitokset.

Asunnon remontoimiseen tarvittava laina voidaan sisällyttää asuntolainaan jo asunnon oston yhteydessä. Asunnon oston jälkeenkin on mahdollista ottaa uusi asuntolaina remonttia varten. Uuden asuntolainan voi yhdistää vanhan asuntolainan kanssa, mutta silloin on huomioitava, että vanhan lainan korot voivat nousta. Tämä siksi, että uuden lainan korko määritellään luonnollisesti sen hetkisen korkotilanteen mukaan.

Remontin tekijän on syytä olla tietoinen omista taidoistaan, sillä mikään ei käännä ostajan suupieliä alas yhtä helposti kuin huono työnjälki. Omien taitojen ulkopuolelle jäävät urakat kannattaa suosiolla jättää ammattilaisille. Remonttiyhtiöt tarjoavat palveluillensa omia osamaksurahoituksia. Ennen lainan hyväksymistä, kannattaakin remonttiyhtiöiden lainatarjoukset kilpailuttaa ja verrata niitä muiden lainanmyöntäjien (pankkien, rahoituslaitosten) lainoihin. Valintaa tehdessäsi muista, että kokonaiskustannukset ratkaisevat lainan lopullisen hinnan.

Voit myös vertailla pankkien ja rahoituslaitosten remonttilainoja helposti täällä.

Muista verovähennykset

Mikäli laina on otettu kodin peruskorjausta varten, voi lainan korot vähentää verovähennyksissä. Verottaja katsoo nimittäin tällaisen lainan asuntolainaksi. Vuonna 2017 remonttilainan koroista 45 prosenttia on vähennyskelpoisia. Ansiotuloista vähennettävän verohyvityksen enimmäissumma vuodessa on 1 400 euroa / henkilö. Pariskunta saa vähentää korkoja kalenterivuoden aikana yhteensä enintään 2 800 euroa. Kosmeettisia pintaremontteja varten otetun lainan korot eivät ole vähennyskelpoisia.

Jos remontin suorittaa ulkopuolinen urakoitsija tai remonttiyhtiö, voi kuluista hakea myös kotitalousvähennystä. Vain teetetty työ on vähennyskelpoista, eli rakennusmateriaalit eivät kuulu vähennettäviin kuluihin. Kotitalousvähennystä on mahdollista saada kalenterivuoden (2017) aikana enintään 2 400 € per henkilö. Puolisoilta tämä tekee yhteensä 4 800 €.

Julkaistu alun perin VertaaEnsin.fi-blogissa.

Tiedoksi lukijoille: Artikkeli sisältää SalkunRakentajan markkinointikumppanin sivuille linkkejä, joiden perusteella SalkunRakentaja-sivusto voi saada korvauksia.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös