Yritysuutiset

Tokmanni antoi tulosvaroituksen – perustaja kritisoi halpaketjua

Halpakauppaketju Tokmanni alentaa vuoden 2017 liikevaihto- ja kannattavuusnäkymiään. Yhtiötä viime aikoina kritisoinut perustaja Kyösti Kakkonen osasi ennustaa poikkeuksellisista vuodenajoista syntyvät ongelmat.

Uuden ennusteen mukaan Tokmanni odottaa vuoden 2017 konsernin liikevaihdon kasvavan perustuen vuosina 2016 ja 2017 avattujen myymälöiden tuomaan liikevaihtoon. Vertailukelpoisten myymälöiden liikevaihdon odottaa säilyvän edellisvuoden tasolla.

Käyttökatemarginaali tulee yhtiön arvion mukaan jäämään edellisvuotta alhaisemmalle tasolle. Hyvin poikkeukselliset sääolosuhteet ja suuret muutokset markkinaolosuhteissa saattavat vaikuttaa ennusteisiin.

Tulosvaroituksen taustalla on poikkeukselliset vuodenajat.

”Leuto talvi ja poikkeuksellisen kylmä kevät ovat heijastuneet koko käyttötavaramarkkinaan, joka on PTY:n tilaston mukaan laskenut vuoden viiden ensimmäisen kuukauden aikana -9,4%. Tokmanni on pärjännyt markkinoita paremmin, mutta arvioitua heikomman kevätsesongin ja sesonkituotteiden menekin johdosta myös toisen vuosineljänneksen vertailukelpoisen liikevaihdon ja kannattavuuden ennustetaan jäävän edellisvuoden vastaavaa kautta alhaisemmalle tasolle.”

Lisäksi Tokmanni kasvattaa myyntipinta-alaansa vuonna 2017 ainakin 27.000 neliömetrillä, mikä on selvästi enemmän kuin mitä yhtiö alkuvuodesta arvioi. Uusilla myymälöillä on myönteinen vaikutus yhtiön liikevaihdon kehitykseen mutta lievä negatiivinen vaikutus kannattavuuteen myymälöiden ylösajovaiheessa.

”Kevät on ollut poikkeuksellisen kylmä, mikä on vaikuttanut suoraan Tokmannin myyntiin. Panostimme paljon kevätsesonkiin ja siihen liittyviin sesonkituotteisiin, kuten puutarhatuotteisiin ja -kalusteisiin sekä muihin kevätsesonkituotteisiin. Kyseisten tuotteiden menekki on kuitenkin jäänyt odotettua pienemmäksi ja vaikuttanut sekä vertailukelpoiseen liikevaihtoon että kannattavuuteemme”, toteaa Tokmannin hallituksen puheenjohtaja Harri Sivula.

Säästä johtuvien vaihtelujen lieventämiseksi Tokmanni aikoo muuttaa valikoimaansa vähemmän sääriippuvaiseksi.

Tokmannin perustaja Kyösti Kakkonen osasi viime viikolla ennustaa säiden tuoman loven yhtiön myyntiin. Kakkonen arveli,viime viikolla Kauppalehdelle antamassaan haastattelussa kylmien säiden tekevän loven Tokmannin myyntiin. Hän on myös viime aikoina kritisoinut voimallisesti halpakauppaketjua. Tokmannin hintataso on Kakkosen mukaan liian kallis eikä ketju osaa hyödyntää sesonkeja.

”Halpakaupalle on tunnusomaista, että on mielenkiintoisia, jänniä ja vaihtuvia tuotteita. Nyt, kun yhtiö matkii K- tai S-kauppojen konseptia, se ei tuo kuluttajalle sellaista lisäarvoa kuin pitäisi”, Kakkonen toteaa.

Kakkosen mukaan Tokman nykyinen tuotevalikoima ei asiakkaita innosta, ja kauppaketju menettää asiakkaita kilpailijoilleen.

Kakkonen perusti Tokmannin vuonna 1989 ja luopui Tokmannista lopulta kokonaan vuonna 2012.

Uudet näkymät ovat seuraavat: 

Tokmanni odottaa vuoden 2017 liikevaihdon kasvavan perustuen vuosina 2016 ja 2017 avattujen uusien myymälöiden tuomaan liikevaihtoon. Vertailukelpoisten myymälöiden liikevaihdon odotetaan säilyvän edellisvuoden tasolla. Konsernin kannattavuuden (oikaistu käyttökate%) odotetaan olevan edellisvuotta alhaisemmalla tasolla.

Edellisen ohjeistuksen mukaiset näkymät olivat seuraavat:

Tokmanni odottaa hyvää liikevaihdon kasvua vuodelle 2017 perustuen vuosina 2016 ja 2017 avattujen uusien myymälöiden tuomaan liikevaihtoon sekä vertailukelpoisten myymälöiden lievään liikevaihdon kasvuun. Konsernin kannattavuuden (oikaistu käyttökate%) odotetaan paranevan viime vuodesta.

Tokmanni julkaisee vuoden 2017 tammi-kesäkuun puolivuosikatsauksensa 9.8.2017 noin klo 8.30.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös