Yritysuutiset

Nokia paransi tuloskuntoaan hurjasti

Nokia nosti tulostaan peräti 42 prosenttia viime vuodesta, mutta alensi näkymiään.

Yhtiön liikevoitto toisella vuosineljänneksellä (ei-IFRS) oli 574 miljoonaa euroa, mikä on 242 miljoonaa euroa enemmän kuin vuosi toisella kvartaalilla. Liikevaihto oli 5,6 miljardia euroa, mikä oli yhtä suuri kuin viime vuonna.

Liikevaihto oli konsensusennusteiden mukainen mutta tuloskunto ylitti odotukset. Uutistoimisto Reutersin analyytikoille tekemässä ennakkokyselyssä mediaaniennuste Nokian liikevaihdolle oli 5,6 miljardia euroa ja liikevoitto 433 miljoonaa euroa.

Ei-IFRS-tulokset eivät sisällä Alcatel-Lucent-kauppaan ja integraatioon liittyviä kuluja, liikearvon arvonalentumiskuluja, aineettomien hyödykkeiden poistoja ja muita yrityskaupoista johtuvia hankintahinnan kohdentamiseen liittyviä eriä, uudelleenjärjestelyihin ja muihin niihin kuluihin liittyviä kuluja sekä eräitä muita eriä, jotka eivät välttämättä ole merkityksellisiä Nokian liiketoiminnan toiminnallisen tuloksen arvioinnin kannalta.

Nokian tuloksen ja liikevaihdon kannalta tärkeimmmän osan, eli verkkoliiketoiminnan liikevaihto laski viisi prosenttia vuoden 2017 toisella neljänneksellä vuoden 2016 vastaavaan ajanjaksoon verrattuna johtuen ensisijaisesti Ultra Broadband Networks -segmentistä.

Nokian verkkoliiketoiminnan liikevoitto oli toisella kvartaalilla 406 miljoonaa euroa ja oli 30 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten samalla ajanjaksolla.

Nokia Technologien yksikön liikevaihto puolestaan kasvoi 90 % vuoden 2017 toisella neljänneksellä vuoden 2016 vastaavaan ajanjaksoon verrattuna johtuen ensisijaisesti uuden Applen kanssa toukokuussa solmitusta lisensointisopimuksesta sekä vuoden 2016 kolmannella neljänneksellä laajennetun lisensointisopimuksen vaikutuksesta. Noin 40 prosenttia liikevaihdon 175 miljoonan euron kasvusta vuodentakaiseen verrattuna oli kertaluonteista ja sisälsi vuoden 2017 ensimmäiseen neljännekseen kohdistuvan osuuden.

Nokia Technologiesin liikevoitto kasvoi peräti 158 prosenttia vuoden 2017 toisella neljänneksellä vuoden 2016 vastaavaan ajanjaksoon verrattuna johtuen ensisijaisesti liikevaihdon kasvusta, mitä lisensointiin liittyvien oikeudenkäyntikulujen kasvu sekä digitaalisen terveydenhuollon yksikön aloittaminen osin tasoitti.

Kovan tuloksen lisäksi Nokian osavuosikatsauksessa huomiota kiinnittää yhtiön arvio lähiajan näkymistä.

Nokian toimitusjohtaja Rajeev Suri arvioi vuoden 2017 markkinaolosuhteiden olevan hieman ennakoitua haastavammat ensisijaisella kohdemarkkinallamme viestintäpalvelujen tarjoajien keskuudessa.

”Tämänhetkisen arviomme mukaan markkinan supistuminen on 3-5 prosentin paikkeilla, kun aiempi näkemyksemme supistumisesta oli muutaman prosentin luokkaa. Lisäksi arvioimme edelleen verkkoliiketoiminnan liikevaihdon vastaavan markkinakehitystä”, Suri toteaa.

Nokia pitää ennallaan arvionsa kannattavuutensa kehittymisestä. Verkkoliiketoiminnan liikevoittoprosentin yhtiö arvioi olevan vuositasolla 8–10 prosenttia.

1 kommentti

1 kommentti

  1. Ramppis

    27.7.2017 at 08:28

    Ei-ifrs -lukuja ei pitäisi käsitellä ilman ifrs-lukuja!

    Nokialta siis uusi tappiollinen neljännes, eps -0,07 eur. Kyllä, tulos parani viine vuodesta, mutta ikävä kyllä ei vieläkään voitolliseksi.

    Mikään ei näytä muuttuvan: raportoidaan jatkuvasti suurella toitotuksella epävirallisia lukuja ja media ym puhuvat samoista luvuista. Mikään muu firma ei näin tee, mutta Nokia onkin ilmeisesti ainoa murroksessa oleva yhtiö Suomessa.

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös