Markkinakommentit

Yhdysvaltojen keskuspankki ei kiristä rahapolitiikkaa – euro vahvistuu

euro dollari valuuttakurssi valuutat

Yhdysvaltain keskuspankki Fed säilytti ohjauskorkonsa ennallaan eli 1,0–1,25 prosentissa.

Keskuspankin tavoitteena on kahden prosentin inflaatio, eivätkä toteutuneet inflaatiolukemat ole vielä lähelläkään tavoitetta. Tästä syystä keskuspankilla ei ole tarvetta kiristää rahapolitiikkaa. Keskuspankki kertoi tarkkailevansa odotettua matalampia inflaatiolukuja tarkasti ja sanoi odottavansa, että taseen supistaminen voidaan aloittaa kohtuullisen pian.

Inflaatio on pysynyt yllättävänkin alhaisena siitäkin huolimatta, vaikka työllisyystilanne on parantunut ja työttömyysaste on pudonnut 4,4 prosenttiin.

Fed aloitti rahapoliittisen elvytyksen finanssikriisin puhkeamisen vuoksi vuonna 2008. Keskuspankki on vähitellen alkanut kiristää rahapolitiikkaa sitä mukaa kun USA:n työllisyysluvut ovat kohentuneet.

Tänä vuonna Fed on nostanut ohjauskorkoaan kahdesti, viimeksi kesäkuun puolivälissä. Maaliskuun puolivälissä Fed nosti ohjauskorkonsa 0,75–1,0 prosenttiin.

Nordea kertoo aamukatsauksessaan, että se odottaa Fedin aloittavan taseensa supistamisen syyskuussa ja seuraavan koronnoston tapahtuvan joulukuussa.

Euro vahvistui dollaria vastaan korkeimmalle tasolleen 30 kuukauteen Fedin ilmoituksen jälkeen. Euron arvo nousi jo 1,17 dollariin. Viimeksi euro on ollut samalla tasolla tammikuussa 2015.

Samalla myös USA:n osakemarkkinat nousivat uuteen ennätykseen. Kolme seuratuinta osakeindeksiä Dow Jones Industrial Average, S&P 500 sekä Nasdaq Composite nousivat kaikki kaikkien aikojen korkeimmille tasoilleen. Osakemarkkinoiden nousua selittää keskuspankin löysän rahapolitiikan lisäksi ennen kaikkea yritysten tulosten parantuminen.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös