Yritysuutiset

Heikentyneestä tuloskunnosta raportoinut Tikkurila painiskelee ongelmien kanssa

Tikkurila osakekurssi osakkeet pörssi

Markkinoille Tikkurilan aamulla julkaisema osavuosikatsaus ei ollut yllätys, sillä yhtiö laski ohjeistustaan heinäkuussa.

Maaliyhtiön liikevaihto oli toisella neljänneksellä 183 miljoonaa euroa, kun se vuosi sitten oli 179 miljoonaa. Oikaistu liikevoitto jäi 20 miljoonaan euroon, jääden siten reippaasti viime vuoden yli 28 miljoonan euron liikevoitosta. Osakekohtainen tulos oli 0,28 euroa.

Toisen vuosineljänneksen tulos jäi kauas yhtiön odotuksista, toimitusjohtaja Erkki Järvinen myöntää. Syitä tuloksen heikentymiseen oli useita.

”Myyntivolyymimme olivat ennakoitua alhaisemmalla tasolla johtuen heikoista sääolosuhteista sekä raaka-aineiden saatavuuteen ja uuteen toiminnanohjausjärjestelmään liittyvistä ongelmista Ruotsissa ja Suomessa. Lisäksi kohonneet raaka-ainehinnat, uuden toiminnanohjausjärjestelmän käyttöönotto ja panostukset myynnin edistämiseen nostivat kustannustasoamme merkittävästi.”

Uuden toiminnanohjausjärjestelmän käyttöönottoon ja raaka-aineiden saatavuuteen liittyneiden ongelmien vuoksi Tikkurila ei pystynyt ensimmäisellä vuosipuoliskolla vastaamaan täysimääräisesti markkinoiden kysyntään.

Järvinen kertoo Tikkurilan käynnistäneen laajamittaisen tehostamisohjelman kannattavuuden parantamiseksi. Ohjelman tavoitteena on vähintään 30 miljoonan euron säästöjen saavuttaminen.

”Osana ohjelmaa olemme käynnistäneet selvityksen tulevaisuuden tuotantoverkostostamme. Jatkamme myös aiemmin aloitettua organisaatio- ja rakennemuutosta, jonka tavoitteena on selkeyttää päätöksentekoa ja vastuita sekä poistaa päällekkäisyyksiä. Parantunut kustannuskilpailukyky tulee tukemaan Tikkurilaa kasvun hakemisessa”, Järvinen toteaa.

Yhtiö odottaa Tikkurilan keskeisistä markkinoista Ruotsin ja Puolan kohtuullisen vahvan talouskasvun jatkuvan vuonna 2017. Myös Suomen ja Venäjän talouksien odotetaan kasvavan hieman. Maalinkysynnän arvioidaan kasvavan maltillisesti Tikkurilan toiminta-alueella kuluvan vuoden aikana. Ammattilaissegmentin merkitys kasvaa, mikä vaikuttaa Tikkurila-konsernin myynnin jakaumaan. 

Toiminnanohjausjärjestelmään liittyvät ongelmat on saatu valtaosin ratkaistua, mutta ne tulevat vaikuttamaan toimintaamme vielä jälkimmäisellä vuosipuoliskolla.

Raaka-ainehintojen Tikkurila uskoo edelleen nousevan, mutta yhtiö pyrkii kompensoimaan vaikutusta tehostamalla raaka-ainehankintaansa, lisäämällä paikallista hankintaa Venäjällä sekä myyntihintojen korotuksilla. 

Rakennejärjestelyt ja uuden toiminnanohjausjärjestelmän käyttöönotto tulevat aiheuttamaan lisäkustannuksia.

Tikkurila arvioi tilikauden 2017 liikevaihdon olevan viime vuoden tasolla ja oikaistun liikevoiton jäävän vuoden 2016 tasosta.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös