Markkinat

7 syytä ostaa kiinalaisia osakkeita

Kiinan markkinan vapautuminen tarjoaa sijoittajalle mahdollisuuksia, mutta myös riskejä.

Kiinan osakemarkkinat tunnetaan varsin suljettuna systeeminä. Ulkomaalaisten sijoitusten määrä on säädelty, joten suuri osa osakkeista on kiinalaisten hallussa. Käytännössä tilanne johtaa siihen, että Kiinan sisäiset asiat vaikuttavat voimakkaasti Kiinan osakemarkkinoiden kehitykseen.

Ulkomaalaiselle sijoittajille Kiinan osakemarkkinoiden käyttäytyminen avautuu yllättävänä, kun Euroopasta ja Yhdysvalloista tulevilla uutisilla ja markkinaliikkeillä on rajattu merkitys.

Haasteista huolimatta Kiina on kuitenkin ohittanut Yhdysvallat maailman suurimpana ulkomaisen pääoman vastaanottajana. Kiinan markkina on mielenkiintoinen, sillä kasvun hidastumisesta huolimatta on Kiinan kasvu kehittyneitä maita huomattavasti nopeampaa. Tässä muutama syy siihen miksi Kiinaan sijoittamista kannattaa harkita.

1. Kiinan sisällyttäminen MSCI-indeksiin

MSCI on maailman suosituin indeksien tarjoaja, ja koska passiivinen indeksisijoittaminen on yhä suositumpaa, vaikuttaa MSCI-indeksien kokoonpano siihen miten sijoittajien rahat allokoituvat eri markkinoiden kesken. Ei pidä myöskään unohtaa, että indeksejä käytetään vertailukohtana aktiivisten rahastojen tuottoja arvioitaessa.

Kesäkuussa MSCI teki päätöksen lisätä Manner-Kiinan osakkeita kehittyvien markkinoiden indeksiinsä.

Päätös ei ole itsessään merkittävä, sillä uusien osakkeiden paino on indeksissä on ainoastaan 0,73 prosenttia. Päätös kuitenkin osoittaa miten Kiinan markkinat integroituvat yhä voimakkaammin globaaleihin osakesalkkuihin.

2. Manner-Kiinan osakemarkkinat ovat valtavat

Manner-Kiinan markkinapaikat kun summaa yhteen, on tuloksena maailman toiseksi suurimmat osakemarkkinat. Kuitenkin Kiinan paino MSCI:n kehittyvien maiden indeksissä on ennätyksellisen alhaalla.

Kiinan osakemarkkinat ovat perinteisesti olleet voimakkaasti säädeltyjä, joihin ulkomaalaisilla sijoittajilla on ollut rajattu pääsy. Tämä on yksi syy siihen miksi kehittyvien maiden rahastot ovat painottaneet Kiinan osakemarkkinoita varsin kevyesti Kiinan markkinan kokoon suhteutettuna.

Viimeisinä vuosina markkinoita on kuitenkin avattu jonkun verran ja sijoittavat voivat ostaa Manner-Kiinan osakkeita Hong Kongin pörssin kautta.

3. Kiinalaiset eläkerahastot

Eläkerahastot kautta maailman ovat merkittävässä osassa osakemarkkinoilla niiden suurten pääomien kautta. Eläkeyhtiöillä on massiiviset määrät rahaa hoidettavinaan ja huomattava osa tästä rahasta menee osakkeisiin.

Vielä vuonna 2015 kiinalaiset eläkerahastot eivät saaneet ostaa osakkeita paikallisilta osakemarkkinoilta. Viimeisten vuosien aikana kiinalaisten eläkerahastojen pääsyä osakemarkkinoille on kuitenkin helpotettu ja on hyvin mahdollista, että tämä trendi tulee jatkumaan.

Kiinalaiset eläkerahastoilta lienee turha odottaa kertaheitolla tapahtuvaa ostoryntäyksen aikaansaamaa rakettimaista kurssinousua, mutta astettainen markkinoiden vapautuminen tuo todennäköisesti mukanaan vakautta. On oletettavaa, että markkinoiden hinnoittelu tehostuu ammattimaisten rahastonhoitajien saadessa entistä suuremman jalansijan markkinoilla.

4. Säätelyn kehittyminen

Kiinan markkinoita säädellään voimakkaasti ja viranomaiset puuttuvat nopeasti peliin Manner-Kiinan osakemarkkinoiden voimakkaiden kurssireaktioiden yhteydessä.

Kiinalaiset haluavat vähentää spekulatiivisen rahan määrää markkinoilla ja tehdä markkinoista vakaammat. Käytännössä vakautta saadaan esimerkiksi rajoittamalla finanssimarkkinoilla käytettävän velan määrää.

5. Kiinan verkkokaupan koko

Kiinan verkkokaupan markkina on kooltaan suurin ja suurempi kuin seuraavat 5 markkinaa yhteensä (USA, UK, Japani, Saksa ja Ranska). Lisäksi Kiinan verkkokaupan markkina on yksi maailman nopeimmin kasvavista markkinoista.

6. Arvostustasot

Kiinan markkinoilta on löydettävissä erittäin nopeasti kasvavia yrityksiä, joiden valuaatio on amerikkalaisiin osakkeisiin verrattuna houkuttelevalla tasolla.

7. ADR-todistukset

Useita yksittäisiä Kiinalaisyrityksiä on mahdollista ostaa Yhdysvaltojen pörsseistä. Piensijoittajan on siis mahdollista päästä sijoittamaan suoraan esimerkiksi sellaisiin kiinalaisyrityksiin kuten Alibaba, Baidu ja Tencent.

Kiinassa on yhä riskinsä

Kiinan hidastuva talouskasvu ei ole ainoa sijoittajan huolenaihe. Osa ekonomeista on huolissaan Kiinan asuntomarkkinoiden ylikuumentumisesta ja mahdollisesta asuntokuplasta. Esimerkiksi Pekingissä asuntojen hinnat nousivat vuodessa 28 prosenttia, ja Anhuin provinssin pääkaupungissa Hefeissä hinnat nousivat 47 prosenttia.

Samaan aikaan 20 prosenttia asunnoista on tyhjillään. Kalliita asuntoja on tarjolla yllin kyllin, mutta halvoista asunnoista on pulaa. Pelkona on, että rakentajat eivät saa lainoja maksettuaan. Asia on sikäli merkittävä, että asuntosijoittamisella on suuri osuus Kiinan sijoitusmarkkinoista.

Kiinan velkamarkkina on aiheuttanut huolta laajemminkin. Huolta aiheuttaa paitsi velan määrä myös velan rakenne. Erityisesti huolta ovat herättäneet niin sanotut varallisuudenhoitotuotteet, eli WMP-luottoriskijohdannaiset. Johdannaisten seurauksena sijoittaja ei tiedä kenelle rahaansa lopulta lainaa, eivätkä lainat myöskään näy pankkien taseissa.

Toisaalta Kiinan asuntomarkkinoiden haastava tilanne ei ole uusi ilmiö. Kuplan on ennustettu puhkeavan ennenkin, mutta ainakaan vielä näin ei ole käynyt.

Kommentoi
Ylös
>