Indikaattorit

Handelsbanken: Kiinan talouskasvu hidastumassa odotettua enemmän

Kaikki merkittävät talousindikaattorit kertovat Kiinan talouskasvun hidastumisesta.

Kiina on noussut maailman toiseksi suurimmaksi talousmahdiksi. Siksi esimerkiksi sijoittajat ovat kovasti kiinnostuneita siitä, kuinka hyvin Kiina pystyy ylläpitämään kovaa kasvua.

Kiinan taloudellisen aktiviteetin ollessa ensimmäisellä vuosineljänneksellä odotettua vahvempaa vahvistuvat nyt vuorostaan merkit siitä, että talouskasvu on alkanut Kiinassa hidastua, toteaa Handelsbanken tuoreimmassa markkinakatsauksessaan.

Pankin mukaan kaikki kolme talouden aktiviteetin kuukausittain julkaistavaa indikaattoria: teollisuustuotannon kasvu, vähittäiskaupan myynnin kasvu ja kiinteiden investointien kasvu hidastuivat huhtikuussa enemmän kuin odotettiin.

”Tämä heikentyminen vahvistaa todeksi sen, mitä teollisuuden ostojohtajien barometrin perusteella osattiin jo odottaa. Vähittäiskaupan myynnin vuosikasvu hidastui 10,7 prosenttiin maaliskuun 10,9 prosentista, kun kaupan kasvu oli pysynyt marraskuusta vakaana. Teollisuustuotannon vuosikasvuvauhti heikentyi puolestaan 6,5 prosenttiin 7,6 prosentista, mikä pyyhki pois maaliskuun kasvupiikin”, Handelsbanken toteaa.

Lisäksi kiinteiden investointien vuoden alusta laskettu vuosimuutos putosi 9,2 prosentista 8,9 prosenttiin.

Kiinassa talouskasvun hidastumista ajaa Handelsbankenin mukaan teollisuus.

”Tämä näkyy erityisesti autoteollisuudessa, mutta tehdasteollisuuden kiinteiden investointien kasvu osoittaa myös hiipumisen merkkejä. Infrastruktuuri ja kiinteistöinvestointien kasvu pitää pintansa tyydyttävästi, kun asuntojen hintojen nousu on edelleen vauhdikasta. Kiinteistömarkkinoiden buumin pitäisi kuitenkin alkaa pikku hiljaa taittua, kun viranomaisten toimet markkinan ylikuumentumisen hillitsemiseksi alkavat vaikuttaa.”

Pankin mukaan Kiinan viranomaiset ovat olleet viimeaikoina päättäväisiä velkakuplan ja finanssiriskin taltuttamisen suhteen, ja tämän vuoksi on syytä odottaa, että Kiinan talouskasvun hidastuminen jatkuu.

Talouskasvun hidastumisesta huolimatta Handelsbanken ei odota Kiinan kasvun romahtavan. ”Kiinan johto on osoittautunut varsin taitavaksi suhdanteensa ohjaajaksi ja viranomaisilla on käytössään useita keinoja elvyttää kasvua, mikäli siihen on tarvetta.”

Kommentoi
Ylös
>