Markkinakommentit

Kotimaisten pörssiyhtiöiden tuloskausi on vain varjo amerikkalaisyhtiöiden huippuvireestä

Kotimaisten pörssiyhtiöiden tuloskausi on ollut pettymys, Nordea arvioi.

Kotimaisten pörssiyhtiöiden tuloskausi on ollut pettymys, Nordea arvioi.

Alavireistä tuloskauden kokonaiskuvaa eivät pelastaneet edes viime viikon tulosyllättäjät Nokian Renkaat, CapMan ja Sampo. Helsingin pörssissä negatiivisia tulosyllätyksiä on saatu myönteisiä enemmän ja pörssiyhtiöiden tulospotti on jäämässä ennustettua pienemmäksi, Nordea kiteyttää tuloskauden antia viikkokatsauksessaan.

”Viime viikon myötä kaikki pörssin OMXH 25 ‐indeksin suuryhtiöt ovat jo julkaisseet tuloksensa. Tuloskauden kokonaissaldosta muodostui alavireinen sillä alle kolmasosa pörssin suuryhtiöistä ylitti markkinoiden tulosodotukset. Myös koko pörssin osalta pettymyksiä on saatu positiivisia yllätyksiä enemmän.”

Pankin mukaan Suomessa tuloskausi on jäänyt selvästi vaisummaksi kuin Euroopassa, USA:ta puhumattakaan. Yhdysvaltojen S&P 500 ‐indeksin yhtiöistä peräti 73 prosenttia on ylittänyt Factsetin kokoamat analyytikoiden konsensustulosennusteet, Nordea muistuttaa.

Nordea Marketsin seurannassa olevien suomalaisyhtiöiden kokonaistulospotti on jäänyt reilun prosentin ennustettua pienemmäksi, mutta Nokian vaikutus lukemaan on merkittävä. Ilman Nokiaa tulospotti jäi yli viisi prosenttia ennustettua niukemmaksi.

Suomalaisyhtiöiden näkymät ja koko vuoden ohjeistukset olivat kuitenkin enemmistön osalta odotusten mukaisia. Nordean mukaan esimerkiksi konepajojen uusia tilauksia kertyi pitkälti ennustetulla tahdilla.

Vaisun tuloskauden kokonaissaldo on näkynyt myös markkinakehityksessä.

”Kuukaudessa Helsingin pörssi on laskenut 3,3 %, kun eurooppalaisen Stoxx 600 ‐indeksin pudotus on samassa ajassa jäänyt 1,6 %:iin. Vuoden alusta suomalaisosakkeiden tuotto ylittää kuitenkin edelleen selvästi eurooppalaisen indeksituoton.”

2 kommenttia
  • Mika varis sanoo:

    Miten osakeyhtiön omistaminen vaikuttaa työttömyysturvaan? Oma käsitys on, että jos olet enemmistöomistajana, voidaan sekä sinulta että puolisoltasi evätä työttömyysturva, jos päivätyöt loppuvat.

  • Ylös
    >