Yritysuutiset

Suomen metsäteollisuuden historian suurin investointi – Metsä Groupin biotuotetehdas käynnistyi

Metsä Groupin uuden sukupolven biotuotetehdas on käynnistetty suunnitelman mukaisesti Äänekoskella tiistai-aamuna.

Metsä Group biotuotetehdas talous tehdas

Kuva: Sami Karppinen

Metsä Groupin uuden sukupolven biotuotetehdas on käynnistetty suunnitelman mukaisesti Äänekoskella tiistai-aamuna.

Uuden tehtaan sellutoimitukset asiakkaille alkavat vuoden 2017 syyskuun alussa, Metsä Group kertoo tiedotteessaan. Biotuotetehdas saavuttaa nimellistuotannon noin vuoden kuluttua käynnistämisestä.

Biotuotetehdas on Suomen metsäteollisuuden historian suurin investointi, 1,2 miljardia euroa. Sen työllistävä vaikutus on yli 2 500 työpaikkaa koko arvoketjussa Suomessa, uusia työpaikkoja syntyy 1 500. Merkittävimpiä työllistämisvaikutuksia odotetaan metsätalouteen ja kuljetuksiin.

Biotuotetehdas tukee Suomea uusiutuvan energian tavoitteiden saavuttamisessa. Se tuottaa sähköä 2,4 kertaa enemmän kuin itse tarvitsee. Metsä Groupin mukaan tehdas lisää uusiutuvan energian osuutta Suomessa yli kahdella prosenttiyksiköllä.

Kyseessä on maailman ensimmäinen uuden sukupolven biotuotetehdas, joka tuottaa 1,3 miljoonaa tonnia sellua vuodessa sekä muita biotuotteita kuten mäntyöljyä ja tärpättiä. Tuotekonseptia jo täydentäneitä uusia biotuotteita ovat kuoresta saatava tuotekaasu, tehtaan hajukaasuista valmistettu rikkihappo sekä lietteistä jalostettu biokaasu ja biopolttoainepelletit.

Äänekosken teollinen ekosysteemi kehittyy ja kasvaa biotuotetehtaan myötä ja tehdas toimii alustana uusien biotuotteiden valmistamiselle. Metsä Groupin mukaan useita prosesseja ja tuotepolkuja tutkitaan aktiivisesti, keskeisiä uusien biotuotteiden kehityshankkeita ovat ligniinijalosteet, tekstiilikuidut ja biokomposiitti.

Yhtiön mukaan havusellun globaali kysyntä kasvaa tasaisesti. Markkinahavusellun kysyntä oli noin 24 milj. tonnia vuonna 2014, ja sen ennustetaan kasvavan noin 26 miljoonaan tonniin vuoteen 2025 mennessä. Kasvu on vahvinta Aasiassa, erityisesti Kiinassa.

Kommentoi
Ylös
>